Янукович збирається енергетично віддалятись від Росії

Четвер, 25 січня 2007, 19:59

Україна може об'єднати зусилля Росії і Європи по збільшенню поставок енергоносіїв на європейські ринки і готова запропонувати ряд проектів з модернізації українських нафто- і газотранспортних систем.

Про це в Давосі заявив прем'єр Віктор Янукович на пленарній сесії Всесвітнього економічного форуму "Енергетика-2007: нова ера нафтополітики, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

"Ми вважаємо, що роль України між постачальниками і споживачами енергоносіїв винятково важлива, і ми можемо об'єднати зусилля Росії і Європи щодо збільшення обсягів поставок енергоносіїв у Європу", - зазначив він.

"Ми розглядаємо Україну як надійного учасника цього процесу. І повинні об'єднати зусилля експортерів, транзитерів і споживачів енергоносіїв", - заявив Янукович.

За словами прем'єра, Україна пропонує побудувати надійні взаємини зі своїми партнерами, щоб ці відносини "забезпечили той рівень енергетичної безпеки, який даватиме гарантії ефективного функціонування економік держав".

"Ми готові запропонувати цілий ряд проектів з модернізації газо- та нафтотранспортних систем, якими володіє Україна", - зазначив Янукович.

Відповідаючи на питання модератора пленарної сесії, що відчуває Україна, будучи залежною в поставках енергоносіїв від Росії, прем'єр відзначив, що Київ відноситься до цього питання "з погляду партнерських відносин з Росією", необхідності будувати ці відносини на взаємовигідних умовах.

Янукович також зауважив, що Росія є постачальником енергоресурсів, у той час як Україна транспортує їх в Європу.

Крім того, прем'єр підкреслив, що Україна вивчає перспективи участі у видобутку вуглеводнів, як на території Росії, так і разом з Росією на території третіх країн. "І відносини ми ці бачимо як довгострокові і партнерські", - сказав Глава українського Уряду.

Янукович наголосив, що питання зниження постачань енергоносіїв з Росії в Україну "стояло і буде стояти постійно".

Прем'єр-міністр підкреслив, що Україна прагнутиме до збільшення власного видобутку енергоресурсів як на своїй території, так і на території інших країн.

За словами Віктора Януковича, Україна має намір залучати енергоресурси з інших країн, насамперед, країн Каспійського басейну.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News