КОАЛІЦІЯ ГОТОВА ПІТИ НА 3 ПОСТУПКИ ЮЩЕНКУ

П'ятниця, 26 січня 2007, 13:10

Представники коаліції готові на поступки президентові щодо скасування деяких норм закону про Кабмін.

Про це заявив голова Верховної Ради Олександр Мороз, відповідаючи на питання журналістів.

За словами спікера, представники коаліції готові вилучити формулювання "у випадку невиконання президентом свого обов'язку" з пункту закону про Кабмін, що передбачає право коаліції самостійно призначати прем'єра, якщо президент не подав його кандидатуру в парламент.

Мороз також відзначив, що парламентська більшість готова виправити формулювання в пунктах, у яких мова йде про призначення міністра оборони і міністра закордонних справ.

"Апріорі потрібно розуміти, що президент завжди буде буквально дотримуватися Конституції, тому в цьому (у таких формулюваннях) немає необхідності", - відзначив він.

Спікер думає, що такий компроміс допоможе зняти дискусії "щодо того, чи може президент відхиляти кандидатуру прем'єр-міністра, яку пропонує йому коаліція – такого права Конституція йому не дає".

Також, за словами Мороза, коаліція готова гарантувати президентові право одноособово призначати глав обладміністрацій і їх заступників.

Серед тих зауважень президента, з якими коаліція не може погодитися, Мороз назвав призначення заступників міністрів за узгодженням із президентом.

"Справа в тому, що ця норма не виписана в Конституції саме так. Виписувати в законі повноваження, які не передбачені Конституцією, не можна", - пояснив він.

Також, за словами спікера, парламентська більшість не погодиться із зауваженнями президента щодо контрасигнацій.

Мороз відзначив, що на сьогоднішній день предметів контрасигнації втроє менше, ніж у первісному варіанті закону, і підкреслив, що представники виконавчої влади, які відповідають за виконання того чи іншого указу президента, особливо якщо він зв'язаний з фінансовими витратами, повинні нести всю відповідальність за можливість його виконання.

Раніше Мороз заявляв, що якщо спікер і президент не дійдуть до компромісу, закон про Кабмін буде опублікований у п'ятницю.

Ліга

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування