Ющенко хоче знати, чи може народ повернути йому повноваження

П'ятниця, 26 січня 2007, 14:59

Президент Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з поданням щодо тлумачення статей Конституції, які стосуються референдуму.

Про це у п’ятницю повідомляє прес-служба президента.

Відповідним поданням Ющенко просить КС розтлумачити частину 2 статті 72, статті 74 Конституції щодо змісту питань, які можуть бути предметом референдуму.

Підставою для конституційного подання, як пояснюється в преамбулі, є наявність спірних питань щодо змісту зазначених положень Конституції та порядку забезпечення їх виконання.

"Неоднаковість розуміння цих конституційних положень породжує суперечності в діяльності органів державної влади, ускладнює виконання президентом покладених на нього конституційних повноважень щодо забезпечення реалізації Основного Закону держави в ході підготовки та проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою як форми безпосередньої демократії", - сказано в документі.

За Конституцією, президент, наряду із Центральною виборчою комісією та іншими державними органами, має перевіряти питання, які пропонується винести на всеукраїнський референдум за народною ініціативою, на відповідність Конституції.

Однак, у частині 2 статті 72 не визначено коло питань для вирішення всеукраїнським референдумом за народною ініціативою.

"Але є підстави для висновку, що Конституція України передбачає проведення за народною ініціативою виключно законодавчого референдуму, тобто голосування стосовно прийняття (або скасування) певного закону чи внесення змін до чинних законів, і конституційного референдуму, тобто голосування стосовно прийняття нової (нової редакції) Конституції України", - зазначається у поданні президента.

Відтак, Ющенко просить КС "дати офіційне тлумачення положень частини другої статті 72, статті 74 Конституції".

Зокрема, президента цікавить, "чи є всеукраїнський референдум за народною ініціативою... формою здійснення державної влади безпосередньо народом шляхом голосування виборців щодо прийняття законів, внесення змін до чинних законів або їх скасування, а також щодо прийняття нової (нової редакції) Конституції".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...