Експерти вважають, що "нерівноцінний обмін" Тимошенко необхідний

Понеділок, 29 січня 2007, 14:26

Українські політологи сходяться на думці, що на даному етапі розвитку демократії в Україні необхідний закон про опозицію.

Про це в понеділок повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Політолог Олексій Гарань відзначає, що в більшості країн світу на сьогодні немає закону про опозицію, а права й діяльність опозиційних сил визначають регламенти національних парламентів.

Однак, за словами Гараня, регламент Верховної Ради не має статусу закону і тому більшість на свій розсуд може його змінити, а права меншості не захищені.

Ще однією проблемою на сьогоднішній день, на думку Гараня, є питання про об'єднання різних таборів опозиційних сил.

У свою чергу політолог Володимир Небоженко відзначив, що на перехідний період - п'ять-шість років - Україні необхідний закон про опозицію.

За словами Небоженка, негативом цього закону є те, що він "підганяється під певну політичну ситуацію".

Разом з тим, позитивом цього закону політолог називає те, що він дозволить "частково нейтралізувати феномен Сєвєродонецька".

На думку Небоженка, із прийняттям цього закону можна буде уникнути сепаратизму, який виявляється в окремих регіонах України.

Говорячи про те, наскільки може бути змінений закон про опозицію до другого читання, Небоженко підкреслив, що "блоку Юлії Тимошенко необхідно наполягати на тому змісті (закону), що є, а не йти на поступки".

Крім того, коментуючи прийняття даного законопроекту в першому читанні, Небоженко відзначив, що факт обміну голосуванням між блоком Тимошенко й антикризовою коаліцією визнають всі - від лідерів парламентської більшості до лідера БЮТ Тимошенко.

Водночас, за словами політолога, "це нерівноцінний обмін".

На думку Небоженка, більшість одержала "сильний закон про Кабінет міністрів, а опозиція – два нерівноцінних закони: про імперативний мандат і про опозицію".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування