Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мороз мовчить, щоб не бути крайнім?

Понеділок, 29 січня 2007, 15:30

Голова Верховної Ради Олександр Мороз не підписав закон про Кабінет міністрів, тому що все ще шукає компроміс із президентом Віктором Ющенком.

Так політолог Володимир Фесенко прокоментував те, що спікер дотепер не оприлюднив закон про Кабінет міністрів зі своїм підписом, повідомляє Ліга.

Схожої версії дотримується і політолог Володимир Малінкович. "Краще поганий мир, ніж сварка", - вважає експерт.

При цьому він також висловлює думку, що компромісу з Ющенком шукає не тільки Мороз, але і прем'єр-міністр Віктор Янукович.

У той же час Фесенко відзначає, що "з формальної правової точки зору Мороз може стати головним обвинуваченим" у конфлікті між президентом і прем'єром.

Подібної точки зору дотримується і політолог Віктор Небоженко. При цьому він відзначає, що "солідарне голосування двох протилежних сил у Верховній Раді - Партії регіонів і БЮТ - показали непотрібність політичної активності спікера".

Їм потрібна тільки якась "технічна змазка для спільного голосування", вважає політолог. При цьому спікер по своїй волі ніколи не погодиться на роль хлопчика для биття або технічного модератора, додав експерт.

На думку Небоженка, ще один удар по політичному честолюбству Мороза може бути в тому, що новий закон про Кабмін "обрубує" перспективи місцевого самоврядування.

"Сильному Кабміну ніяке сильне місцеве самоврядування не потрібно. Не для того політичні переможці - Партія регіонів - відбирали владу в президента, щоб ділитися нею з місцевими органами влади", - відзначає експерт. І це, на його думку, також впливає на поведінку Мороза.

Однак пошуки компромісу з президентом, проблеми місцевого самоврядування і навіть питання функцій спікера в ситуації, що склалася, на думку Небоженка, - не головна причина "мовчання" Мороза.

"Підписання закону про Кабмін створює привід для політичних супротивників Мороза обвинуватити його в антиконституційності. А для нього - людини і політика, що вважає себе "батьком" конституційної реформи, - це буде дуже сумний політичний кінець", - додав Небоженко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування