КЛЮЄВ ЗІБРАВСЯ ПОВЕРНУТИ УКРАЇНІ ГАЗ ПО 50 ДОЛАРІВ?

Вівторок, 30 січня 2007, 09:26

Кабінет міністрів пропонує російському "Газпрому" відмовитися від ринкових розрахунків за газ, введених після зміни влади у 2005 році.

Про це в понеділок заявив віце-прем'єр Андрій Клюєв, виступаючи на міжнародному енергетичному форумі в Брюсселі, пише Комерсант-Україна.

"Ми зараз ведемо переговори з "Газпромом" про те, щоб повернутися до договорів, які були підписані у 2002-2004 роках. Колишні домовленості щодо газу набагато вигідніші для України", - сказав він.

За даними джерела газети в апараті Клюєва, на початку 2007 року український уряд також направив "Газпрому" пропозицію про передачу Україні додаткових 30 млрд. кубометрів газу в рахунок оплати за транзит російського палива.

"Кабмін запропонував уряду Росії і "Газпрому" відновити угоди, які діяли раніше і були розірвані з ініціативи попередніх урядів. Відповідь "Газпрому" очікується наприкінці лютого", – пояснив співрозмовник.

Як відомо, до 2006 року між Україною і Росією діяла угода, відповідно до якої "Газпром" платив 30 млрд. кубометрів газу на рік за транзит 120-125 млрд. кубометрів газу через територію України, водночас ціна на російський газ для України складала 45 доларів за тисячу кубометрів.

Наприкінці 2005 року Росія заявила про необхідність переходу на нові умови постачання газу за ринковими цінами.

На початку 2006 року українська і російська сторони підписали угоду, згідно з якою "Газпром" продавав Україні газ по $230 за тисячу кубометрів, а Україна транспортувала російський газ компанії за ціною $1,6 за тисячу кубометрів на 100 км.

Весь російський газ надходив через швейцарську компанію RosUkrEnergo, яка змішувала його з туркменським паливом, закупленим по $60 за тисячу кубометрів, і продавала Україні по $95 за тисячу кубометрів.

Зараз "РосУкрЕнерго" постачає газ для українських споживачів по $130 за тисячу кубометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування