Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перемога над "Київстаром" та UMC надихнула Костусєва на житло

Вівторок, 30 січня 2007, 10:19

Антимонопольний комітет має намір зайнятися ситуацією з постійним підвищенням вартості житла на первинному ринку.

"Ми перевіримо усі великі будівельні компанії в столиці й низці областей", - повідомив голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв.

За його словами, "у першу чергу перевірки торкнуться обґрунтованості цін на первинне житло", повідомляє у вівторок газета "Дело".

Видання зазначає, що середня вартість житлової нерухомості в столиці вже досягла 2,5 тис. дол. кв. м, а представники найбільших будівельних холдингів пророкують подальший ріст цін.

"Ми будемо виявляти факти необґрунтованого підвищення цін і причини відсутності конкуренції на ринку первинного житла", - заявив Костусєв.

За даними співробітників АМК, у першу чергу буде досліджуватися реальна собівартість будівельних робіт і рентабельність цього бізнесу.

Голова АМК обіцяє, що "якщо факти необґрунтованого підвищення цін будуть виявлені, то до компаній, які порушили конкурентне законодавство, будуть застосовані санкції, а також порушені справи".

У свою чергу, столичні ріелтори відзначають, що "у серйозному будівельному бізнесі зав'язані тільки багаті люди і відомі прізвища", а дії Антимонопольного комітету можуть спровокувати обвал ринку.

Президент Асоціації фахівців з нерухомості Олександр Бондаренко вважає, що ціни на житло продиктовані ринковим попитом, і "спочатку потрібно довести наявність монополії, а потім робити відповідні прогнози".

"Усе буде залежати від результатів перевірки і тих компаній, яких вона торкнеться", - констатує Бондаренко, не відкидаючи можливості обвалу цін через перевірку.

Джерело видання в Мінбудівництва підтвердило, що "будівельники мають надприбуток", однак "раніше ніхто всерйоз не робив аналіз того, як саме вони формуються і хто диктує цінову політику", уточнивши, що, за розрахунками відомства, торік середня собівартість будівництва житла не перевищувала 330 дол.

Водночас, представники будівельних компаній також визнають, що собівартість будівництва в декілька разів нижче ніж ціна продажу.

За словами гендиректора "Градобуду" Віктора Власова, реальні витрати забудовників на 1 кв. м житла з сучасним облаштуванням, інфраструктурою та паркінгом, коливаються в межах від 800 дол. у спальних районах до 1300 дол. у центральній частині Києва.

У той же час топ-менеджери найбільших будівельних компаній запевняють, що оператори ринку надприбутків не одержують, і антимонопольних перевірок не бояться.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування