"Ощадбанку" влаштують чистку, щоб у Азарова був привід?

Середа, 31 січня 2007, 09:35

Перший віце-прем'єр Микола Азаров шукає привід змінити керівництво Ощадбанку. Для цього була створена робоча група з перевірки діяльності банку.

Азаров ще торік з трибуни Верховної Ради заявляв про те, що державні банки (Ощадбанк і Укрексімбанк) уряд спочатку перевірить, а потім уже вирішить, скільки давати їм грошей з держбюджету, пише газета "Дело".

Однак діяльність ще одного державного банку - Укрексімбанку - тепер чиновників не цікавить, зазначає видання. За словами начальника ГоловКРУ Петра Андрєєва, перевірки цього банку у 2007 році не заплановані.

Керівництво Ощадбанку поки складається в основному з команди екс-депутата партії "Наша Україна" Олександра Морозова. Тоді як наглядова рада цього банку тільки на третину може складатися з учасників президентської команди.

Парламент ухвалив закон, відповідно до якого 10 з 15 членів наглядової ради призначають уряд і Верховна Рада і тільки 5 - президент.

Експерти припускають, що перевірки ГоловКРУ можуть стати гарним приводом заміни команди "помаранчевого" Морозова на людей, більш лояльних до Партії регіонів.

"Будь-яка перевірка може розкрити недоліки. А оскільки задачі обох держбанків чітко не визначені, то дії керівництва можна оцінити по-різному", - вважає екс-член наглядової ради Укрексімбанку Сергій Яременко.

У самому Ощадбанку запевняють, що готові до перевірки: "Ми із задоволенням надамо нашому власнику всі дані, що потрібні для ухвалення того чи іншого рішення".

"Ми зовсім відкриті в наданні будь-якої інформації", - заявляє голова правління Ощадбанку Олександр Морозов.

Банкіри вважають, що Морозов може втратити свою посаду і без допомоги перевірки.

"Держава як власник має право перевіряти свою власність і змінити менеджмент", - зазначив голова правління Укрпромбанку Олександр Солтус.

"Формально причини (для зміни менеджменту) потрібні, і якщо є така задача, то можлива участь КРУ, але не обов'язково. Тому що власник може прийняти таке рішення і без КРУ", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування