Уряд "ткнули носом" у відходи

Середа, 31 січня 2007, 10:20

Організація об’єднаних націй закликає владу України не допустити перетворення країни на звалище токсичних відходів із сусідніх держав.

Про це заявив спеціальний доповідач ООН з питання токсичних відходів Окечукву Ібеану на прес-конференції в Києві, повідомляє УНІАН з посиланням на Центр новин ООН.

Ібеану відзначив, що Україна зіткнулася із серйозними проблемами у сфері охорони довкілля через велику кількість небезпечних хімічних речовин і токсичних відходів, які залишилися на її території з радянських часів і поповнюються зараз незаконним ввезенням відходів із сусідніх держав.

"Під час свого візиту я детальніше спробував розібратися з двома такими випадками, які стосуються преміксу в Закарпатті і кислої смоли в Львівській області. Але я думаю, що це, на жаль, не всі випадки незаконного ввезення токсичних відходів", - заявив Ібеану.

На думку представника ООН, є підстави вважати, що така ситуація частково викликана близьким сусідством України з країнами-новими членами ЄС, в яких існують суворі правила поводження з токсичними відходами.

"Ці два перевірені випадки свідчать про термінову необхідність забезпечити адекватний контроль на кордоні і скласти чіткий перелік матеріалів і товарів, які можна імпортувати в країну", - заявив Ібеану.

Також він закликав українську владу відкрито обговорювати цю ситуацію, виконувати міжнародні зобов`язання по вилученню з обороту небезпечних хімічних речовин, а також вживати заходи для максимального скорочення ризиків для людей і навколишнього середовища при виробленні й використанні хімікатів.

У ході візиту в Україну 22-25 січня Ібеану зустрівся з представниками міністерств із охорони довкілля, внутрішніх справ, охорони здоров`я, юстиції і закордонних справ, а також з депутатами і представниками неурядових організацій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
09:14
Внаслідок обстрілів призупинена робота вокзалу у Дніпрі
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
Усі новини...