Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Регіонали хочуть вивозити гроші з України баулами

Середа, 31 січня 2007, 13:01

Депутати Юрій Воропаєв, Ігор Прасолов і Віталій Хомутиннік (усі від фракції від Партії регіонів) пропонують парламентові дозволити фізичним особам (резидентам і нерезидентам) вивозити за кордон кошти (як національну, так і іноземну валюту) без обмежень.

Про це йдеться в законопроекті N3043 "Про валютне регулювання і валютний контроль", зареєстрованому в парламенті 30 січня, повідомляють Українські новини.

Документ передбачає, що при вивозі за кордон коштів на суму понад 10 тис. євро (в еквіваленті), фізособи зобов'язані вказувати їх у митній декларації.

Законопроект також передбачає, що фізособи і юрособи, які є резидентами України, мають право без обмежень відкривати рахунки в інвалюті в закордонних банках, розташованих на території країн-учасниць Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) або країн-учасниць організації FATF; при цьому юрособи-резиденти України можуть відкривати такі рахунки лише за умови одержання індивідуальної ліцензії Національного банку.

Відповідно до проекту закону, валютні операції, пов'язані з переміщенням капіталу, регулюються Нацбанком, що вимагає використання з цією метою спеціальних рахунків (у випадку, якщо обсяг валютної операції перевищує 100 тис. євро).

Автори законопроекту пропонують установити, що органами валютного контролю в Україні є Національний банк і Кабінет міністрів.

На думку Воропаєва, Прасолова і Хомутинніка, ухвалення документу дозволить лібералізувати валютний ринок.

"Мета законопроекту - розширення можливостей резидентів по розвитку зовнішньоекономічної діяльності і збільшенню експорту, а також створення сприятливих умов по інвестування капіталу в українську економіку", - йдеться в законопроекті.

Постановою N289 від 12 серпня 2005 року Нацбанк дозволила фізособам вивозити наявну національну валюту за кордон без декларації (за умови усного декларування) до 3 тис. гривень (раніше - до 1 тис. гривень).

Тоді ж Нацбанк дозволив фізособам вивозити за умови письмового декларування до 10 тис. гривень.

У квітні 2002 НБУ посилив умови вивозу фізособам валюти з України, обмеживши 5 тис. доларами можливість вивозу валюти за допомогою пластикових карт і залишивши колишню суму, яку дозволено вивозити без вказівки в митній декларації - 1 тис. доларів.

Обком

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...