Після Тарасюка в Росії більше бояться Огризка, ніж Чалого

Середа, 31 січня 2007, 16:29

Відставка глави МЗС Бориса Тарасюка позитивно позначиться на відносинах з Росією, вважає директор інституту країн СНД, депутат Держдуми Костянтин Затулін.

"Звичайно ж, відставка Тарасюка, хто б не прийшов йому на зміну, - внесок в оздоровлення атмосфери російсько-українських відносин", - заявив Затулін, слова якого наводить РИА Новости.

Говорячи про діяльність екс-глави міністерства, депутат відзначив, що "при Тарасюку МЗС не просто займав недружню щодо Росії політику, але одночасно виступав організатором усякого роду вуличних акцій, демонстрацій або захоплень маяків на Чорноморському флоті в Севастополі".

За словами Затуліна, перед Україною тепер стоїть вибір - "або продовжувати вперто конфронтувати, і тоді ми побачимо як кандидата якогось паладіна Тарасюка, наприклад, його першого заступника Огризка, або запропонувати фігуру більш збалансовану, менш скандальну, менш конфліктну, наприклад, пана Чалого, який зараз працює в секретаріаті президента".

При цьому політолог відзначив, що Росія буде працювати з будь-яким міністром, якого схвалить Верховна Рада.

"Але, звичайно, нам було б набагато спокійніше, якби це був професіонал, який не загострює, а згладжує ті кути, які є в наших відносинах", - сказав Затулін.

У свою чергу, директор Інституту політичних досліджень Сергій Марков заявив, що у випадку приходу на посаду глави МЗС України "клону" Тарасюка курс зовнішньої політики країни не зміниться.

За словами Маркова, Міністерство закордонних справ формувалося "максимально антиросійськими людьми". "Володимир Огризко ненавидить Росію і росіян, і таких у МЗС більшість", - сказав експерт.

Відставку Тарасюка він назвав "гарною новиною для Росії". "Головний ненависник Росії вигнаний, будемо сподіватися, що й інші підуть за ним", - сказав Марков.

На його думку, "політика Тарасюка на посаді глави МЗС полягала не в євроінтеграції - він її цілком провалив, а у створенні максимально конфліктних ситуацій з Росією".

"Тарасюк русофоб, він ненавидить Росію більше, ніж любить Україну. Це проявилося у підписанні документа про якнайшвидше приєднання України до СОТ на невигідних для країни умовах", - сказав політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування