У "Нашій Україні" вже цікавляться прохідним бар'єром

Понеділок, 12 лютого 2007, 11:12

Член фракції "Наша Україна" Юрій Ключковський не виключає, що найближчим часом у Верховній Раді буде ініційоване питання підняття прохідного бар'єру на виборах.

"Хочу нагадати, що із введенням пропорційної системи виборів прохідний бар'єр в Україні був 4%, нині – 3%. Взагалі, за міжнародною практикою нормальним вважається рівень бар'єру від 3 до 5 відсотків", - цитує його слова прес-служба "Нашої України".

"Нижче – бар'єр неефектний, а вище – він оцінюється як дискримінаційний. Тому у цих межах – 3-5% - бар'єр можна обговорювати і можна змінювати", - пояснив депутат.

За словами Ключковського, "дехто вважає за доцільне встановити верхню межу прохідного бар'єру в рамках п'яти відсотків". "Є й ціла низка пропозицій встановити дуже високий бар'єр – 7% і навіть 9%", - додав він.

Депутат припустив, що "у такий спосіб мається на меті стимулювати двопартійну систему в Україні". "Хочу підкреслити, що дев'ятивідсотковий бар'єр є дійсно дискримінаційним, він може штучно привести до двопартійної системи, таким чином порушуючи засади пропорційного представництва", - зазначив він.

"Адже сама ідея втілення пропорційної системи (замість мажоритарної) полягала в тому, аби забезпечити представництво практично усіх виборців", - додав Ключковський.

Він також зазначив, що підвищення бар'єру призведе до того, що значна кількість виборців втратить свої голоси: "Хочу нагадати, що в 1998, 2002 і у 2006 роках кількість втрачених голосів коливалася від четвертої до п'ятої частини усіх виборців".

"Підвищення ж бар'єру може призвести до того, що майже половина виборців не буде представлена в парламенті. І це, дійсно, дискримінаційний підхід", - пояснив депутат.

"Тому дискусії з цього приводу будуть – побачимо, чим вони закінчаться. На мій особистий погляд, політична доцільність може привести до підвищення бар'єру в рамках 5%. Однак будь-який вищий бар'єр я буду вважати недоцільним і несправедливим", - додав Ключковський.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:40
ДП "Документ" повідомило, що тимчасово не видає готові документи за кордоном
12:39
"Укрнафта" збільшила запаси на 3 мільйони тонн нафти та 600 мільйонів кубометрів газу
12:36
Кулеба підтвердив припинення надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
12:34
Україна та Бразилія планують розширити торговельні відносини
12:32
Допомога від США: перша зброя може надійти вже в квітні − посол
12:22
Може бути небезпечно: департамент охорони культурної спадщини КМДА проти демонтажу Арки дружби народів
12:18
Харківську телевежу вдасться відновити лише після завершення бойових дій – ОВА
12:14
Сольський про підозру НАБУ: "Йдеться про події 2017-2018 років, коли я був адвокатом"
12:12
По дорозі в навчальний центр помер військовозобов’язаний: У ТЦК кажуть про напад епілепсії
12:10
США планують запровадити санкції проти китайських банків через допомогу Росії – WSJ
Усі новини...