Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Симоненко вирішив повернути СРСР в рамках України

Понеділок, 12 лютого 2007, 12:27

Комуністична партія пропонує у своєму проекті Конституції скасувати інститут Президента й передати його повноваження Верховній Раді.

Про це сказано в проекті Конституції, розміщеному на сайті КПУ.

У проекті Конституції немає розділу "Президент України".

Відповідно до проекту, комуністи пропонують призначати прем'єр-міністра Верховною Радою за пропозицією парламентської коаліції, а не президента, як це передбачено в чинній Конституції.

У проекті уряд України називається Радою міністрів.

Також комуністи у своєму проекті Конституції пропонують президію Верховної Ради наділити нинішніми функціями президента, наприклад, правом подання кандидатури прем'єра, у той час, коли кандидатур інших членів Ради міністрів - голову Ради міністрів.

КПУ пропонує, щоб президія вносила для призначення парламентом кандидатури голови Служби безпеки України й голови Служби зовнішньої розвідки.

КПУ пропонує віднести до повноважень Ради повноваження з прийняття рішень про громадянство, оголошення надзвичайного й воєнного стану, право амністії, яке належать зараз президентові.

У проекті парламент також наділений правом на власне тлумачення законів.

Також комуністи надають парламенту право призначати всеукраїнський референдум зі внесення змін до Конституції.

Разом з тим у проекті Конституції збережена Рада національної безпеки й оборони, яку очолює голова Ради, персональний склад РНБО в такому випадку формує президія парламенту, а рішення ради вводяться в чинність рішеннями президії.

Конституція не передбачає механізму "вето"; закони приймаються парламентом і підписуються спікером.

У перехідних положеннях проекту Конституції сказано, що повноваження президента припиняються через 3 місяці після того, як вона набуде чинності; місцеві державні адміністрації від дня набуття чинності цієї Конституції ліквідуються протягом 6 місяців, а їхні функції будуть виконувати місцеві виконкоми.

Також у проекті закріплено 2 державні мови - українську і російську.

Крім цього на законодавчому рівні закріплюється позаблоковий статус України.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...