Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бідних українців закликають любити гривню, як її люблять олігархи

Понеділок, 12 лютого 2007, 12:28

У Національному банку закликають українців зберігати свої заощадження в національній валюті.

Про це заявив заступник голови НБУ Олександр Савченко в інтерв'ю "Лізі".

"Багаті люди – банкіри, олігархи, якщо такі в нас є, великі бізнесмени – усі свої депозити тримають у гривні. І тільки бідні люди віддають перевагу долару і євро. І, звичайно, вони втрачають, а багаті одержують більший відсоток. Тому ми закликаємо любити свою валюту, вона принесе вам більше доходів, навіть з урахуванням коливання курсу", - сказав він.

За словами Савченка, традиційно питома вага іноземної валюти росте під час виборів, що пояснюється хвилюванням населення і перевагою тримати активи в доларах.

Говорячи про "позаполітичині" причини доларизації, заступник голови НБУ назвав "дуже різке входження" України в глобальну економіку.

"Якщо раніше ми інтегрувалися тільки в торгівельний простір, то тепер ми інтегруємося вже й у капітальний, і в трудовий простір. Українці виїжджають за кордон і висилають сюди валюту. Потоки ці великі, кілька мільярдів доларів у рік. Це інтеграція", - відзначив Савченко.

"Наші банки і підприємства одержали можливість виходити на міжнародні ринки, займати долар, євро, випускати єврооблігації. Це закон часу, глобалізація. Боротися безперспективно. Однак усіма силами підтримувати свою валюту", - додав він.

За словами Савченка, "якщо рахувати по пасивах, по депозитах", доларизація в Україні складає 27-28%.

"За цим показником ми - середня країна Східної Європи. У Сербії депозитна база на 90% складається з євро і на 10% - з національної валюти", - відзначив заступник голови НБУ.

При цьому, на його думку, "після значної інфляції, яка викликана приведенням цін на послуги ЖКГ у відповідність новим реаліям, її темпи сповільнюються, і незабаром гривня знову буде тіснити долар".

Також Савченко відзначив, що сама по собі "доларизація" не страшна, якщо нею "коректно керувати" і мати розвинутий фондовий ринок.

У той же час, за його словами, зараз темпи "доларизації" сповільнилися, і НБУ шукає інші механізми стримування цього процесу. Зокрема, уже впроваджена і буде розширена практика резервування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування