Огризка й Короля провалять, не торгуючись?

Вівторок, 13 лютого 2007, 11:58

Політичні експерти вважають, що Верховна Рада не підтримає подані президентом Віктором Ющенком кандидатури Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ і Віктора Короля - на посаду голови Служби безпеки України.

"Таке враження, що президент сам не дуже вірить у те, що кандидатури Огризка й Короля пройдуть через парламент, тому він не проводив ніяких супровідних дій", - сказав у коментарі Українським новинам політолог Кость Бондаренко.

Він вважає, що при призначенні Огризка на думку коаліції додатково вплине двічі озвучена Росією негативна реакція на можливість того, що він очолить Міністерство закордонних справ.

Бондаренко зазначив, що кандидатура Короля викличе застереження з боку коаліції через те, що він виходець із Міністерства внутрішніх справ. "Невдала кандидатура. Депутати антикризової коаліції будуть боятися, щоб СБУ не перетворилася в альтернативу МВС. Тому вони будуть голосувати проти цих двох кандидатур", - додав він.

Експерт також виключив можливість того, що коаліція підтримає внесені кандидатури в обмін на призначення лояльних заступників: "Навіщо вимагати перших заступників, якщо можна провалити ці кандидатури".

У свою чергу політолог Віктор Небоженко вважає, що голосування за цими двома кандидатурами залежатиме від того, чи побажає коаліція дотримати домовленостей з Ющенком, і швидше за все, що вона їх порушить.

"Я думаю, що ця домовленість не буде витримана (між президентом й антикризовою коаліцією), і це приведе до нового витку напруженості", - сказав він. Небоженко уточнив, що така позиція більшості парламентарів не пов'язана з особистостями претендентів на МЗС і СБУ.

Разом з тим, політолог Вадим Карасьов вважає, що Огризко й Король отримають необхідну кількість голосів, однак за домовленості про кандидатури їхніх заступників: "Я думаю, що вони проголосують. За Короля, можливо, попросять місце першого заступника, тоді Король пройде. І Огризко теж пройде, теж можливі заступники".

Він аргументував це тим, що коаліція зараз не стане протидіяти президенту, а також тим, що на депутатів вплине позиція західних країн: "Зараз в антикризової коаліції є ліміт у тому, щоб іти проти волі президента".

"Зараз Захід, ЄС не будуть прихильно дивитися на вакханалію із призначенням міністра закордонних справ, вони від цього втомились, і вони хочуть, щоб в Україні був якийсь баланс. І всі розуміють, що у президента повинні бути інструменти для управління зовнішньою політикою", - сказав Карасьов.

На його думку, Огризко буде зручний і президенту, який у зовнішній політиці опирається на досвідченого заступника глави секретаріату Олександра Чалого, і для Кабінету міністрів, де в прем'єра є радники: екс-міністри закордонних справ Анатолій Зленко й Костянтин Грищенко.

"Усі зацікавлені в тому, щоб міністром не став дипломат-важкоатлет. Огризко, без амбіцій політичної кар'єри, може влаштувати всіх, і ваги схиляться на користь цього рішення", - сказав Карасьов.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News