Російська персона нон-грата вважає, що Україна напоролася на те, за що боролася

Вівторок, 13 лютого 2007, 13:27

Депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін, оголошений в Україні персоною нон-грата, називає нісенітницею інформацію про те, що можливий список небажаних людей в Росії для Міністерства закордонних справ готував Інститут країн СНД.

"Інформація про те, що наш інститут (який очолює Затулін), недержавна, некомерційна організація, укладає списки, які потім передає в МЗС, МЗС - згідно наших рекомендацій - комусь забороняє, або навпаки - відкриває в'їзд до країни, це повна нісенітниця", - заявив він в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

"Той, хто знайомий з процедурою прийняття зовнішньополітичних рішень в Росії, знають, що це - прерогатива президента. В Росії некомерційна установа не рулить міністерством", - наголосив він.

За словами депутата, "це - дезінформація, але зрозуміло, на чому вона базується".

Водночас Затулін заявив, що не знає чи існує такий список насправді: "Але я не можу цього виключити, бо ж з українського боку, ну точно, по факту, існує список тих, кому вже заборонено в'їзд в Україну".

На прохання прокоментувати визнання Росією Петра Порошенка персоною нон-грата, депутат зазначив: "Взагалі-то кажучи, менш середньовічними термінами це називається "вдатися до заходів у відповідь".

"А в міжнародних стосунках заходів без відповіді не буває. Україна ж не наддержава, яка може відмовляти, кому забажає, і не турбуватися про наслідки. Ми попереджали, я особисто, що ця практика заборон буде припинена, то нам не залишатиметься нічого іншого, як робити це саме", - заявив Затулін.

"Чому українські політики вважають себе менш доторканними, аніж російські, яким вони забороняють в'їзд в Україну? Я так скажу - за що боролися, на те і напоролися. У першу чергу, представники помаранчевого табору", - додав він.

Депутат висловив цікавість щодо того, хто може входити до потенційного списку персон нон-грата в Росії: "Звісно, мені цікаво. Але - я хочу ще раз наголосити - між моїм інтересом і моїм укладанням списку - величезна дистанція".

Водночас Затулін висловив переконання, що "на українські ЗМІ наші спростування не діють".

"Спростування, які ми робимо - а ми їх робимо досить часто - придумують про нас досить багато на Україні, і придумують з певною метою: скомпрометувати, роздавати епітети, "українофоб" і т.п. - отож я прийшов до висновку, що на українські ЗМІ наші спростування не діють", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування