Україна просить румунів не говорити зайвого про острів

Вівторок, 13 лютого 2007, 15:58

Міністерство закордонних справ просить румунських колег утриматися від різких заяв щодо територіальної приналежності острова Зміїний у Чорному морі.

Про це на брифінгу у вівторок заявив в.о. міністра закордонних справ Володимир Огризко, цитуючи офіційну заяву МЗС України у відповідь на заклик Румунії до України виявляти стриманість у питанні статусу Зміїного.

"МЗС закликає утриматися від подібних заяв з боку румунської сторони і вирішувати ці питання у межах розгляду цієї проблеми в міжнародному суді ООН", - сказав він.

Огризко нагадав, що щодо офіційного статусу Зміїного Україна звернулася до міжнародного суду ООН.

"Зараз іде дуже інтенсивна робота в цьому плані, є певний механізм розгляду цих питань – сторонами вносяться свої пропозиції, потім вносяться контраргументи іншою стороною і десь приблизно до кінця літа цього року відбудеться остаточний обмін всіма цими документами, після чого суд почне розглядати питання по суті", - сказав він.

"За цих обставин подібні заяви можуть завадити нормальному процесу розгляду цього питання в міжнародному суді", - додав Огризко.

На питання про позицію України щодо можливості розміщення американських протиракетних систем на території Польщі і Чехії, в.о. міністра заявив:

"Ми зробили офіційні запити до американської сторони стосовно їхніх планів і в рамках консультацій, які відбувалися нещодавно у Вашингтоні, питання було повторено і ми звернулися з відповідними поясненнями".

За його словами, МЗС України також звернулося до посла Сполучених Штатів в Україні Вільяма Тейлора з проханням поінформувати про плани, які має американська сторона щодо розміщення своїх протиракетних систем.

"Ми так само звернулися до наших колег у Польщі і Чехії поінформувати нас про підсумки переговорів, які ведуться з американською стороною. Поки що ми перебуваємо на стадії, коли очікуємо на офіційну інформацію з боку американської сторони, яка повинна провести відповідну роз’яснювальну роботу", - сказав він.

Українська правда


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування