Росії загрожує дефіцит газу. Крайньою виявиться Україна?

Середа, 14 лютого 2007, 09:33

Основний експортер газу в Європу російський "Газпром" у 2007 році вперше зіштовхнеться з дефіцитом природного газу всередині країни, через що експерти не виключають зниження імпорту українським споживачам.

У вівторок голова правління РАТ "ЄЕС Росії" Анатолій Чубайс заявив, що дефіцит газу в Росії у 2007 році складе 4 млрд. кубометрів, повідомляє Комерсант-Україна.

"Уряд вперше цього року затвердив газовий баланс, і в ньому вперше з'явився рядок "дефіцит газу". У поточному році дефіцит складе 4 млрд. кубометрів, у 2008 році – вже 8 млрд. кубометрів, і так до 40 млрд. кубометрів (до 2010 року). Поки немає відповіді на питання, як буде покритий цей дефіцит", - заявив Чубайс.

Високопоставлене джерело у ВАТ "Газпром" повідомило, що дефіцит палива в Росії повинен бути покритий за рахунок переведення російських теплоелектростанцій з газу на мазут і вугілля.

За даними РАТ "ЄЕС Росії", сьогодні частка газу як палива для теплоелектростанцій Росії складає 97-98%, однак уже до 2010 року вона повинна бути знижена до 60%.

"Дефіцит повинен бути ліквідований за рахунок відмови РАТ "ЄЕС" від споживання газу. Якщо ж цього не відбудеться, можна буде скоротити споживання в інших галузях. У крайньому випадку, компанія відмовиться від найменш вигідних зовнішньоекономічних контрактів, зберігши, звичайно ж, у повному обсязі експорт у країни Євросоюзу", - сказало джерело.

Ситуація з дефіцитом газу всередині Росії у 2007 році стала несподіванкою. Незважаючи на те, що в "Газпромі" про це заявляли ще торік, представники газової монополії прогнозували, що дефіцит з'явиться не раніше 2010 року.

Для того, щоб його не допустити, передбачалося направити значні інвестиції в розробку нових родовищ, у тому числі Штокмановського.

Учасники ринку вважають, що скоротити споживання газу на 4 млрд. кубометрів до кінця року, швидше за все, не вдасться.

"Жодна енергетична система світу не може за такий короткий період домогтися такого скорочення. Особливо це стосується зношених енергосистем країн СНД, у тому числі Росії", – зазначив гендиректор компанії "Укренергоальянс" (постачає комплектуючі для електростанцій Росії) Валерій Руденко.

"Максимальний обсяг газу, на який Чубайс зможе скоротити споживання, – це 2-2,5 мільярди кубометрів", - додав він.

Експерти відзначають, що ситуація, яка склалася, створює ризик для українських споживачів. Член комітету з ПЕК Верховної Ради Віктор Тополов переконаний, що "Росія не зможе піти на скорочення постачань газу для країн Євросоюзу й у неї залишиться один вихід – покривати дефіцит за рахунок найменш цікавих у комерційному відношенні ринків".

Як відомо, ціна на паливо для України залишається однією з найнижчих не лише у Східній Європі, але й в СНД.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News