Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пинзеник пропонує Януковичу замість зон влаштувати діри

Четвер, 15 лютого 2007, 13:56

Жодна вільна економічна зона в Україні не виконала початкових інвестиційних зобов’язань, які брала перед економікою держави та її бюджетом, заявляє екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Так він прокоментував на прохання журналістів заяву прем'єр-міністра Віктора Януковича про те, що ВЕЗ і ТПР в Україні себе виправдали, повідомляє прес-служба ПРП.

"Можливо, прем'єр мав на увазі чийсь конкретний бізнес, для якого ВЕЗ і ТПР себе "виправдали", - зауважив Пинзеник.

"Адже кращої податкової лазівки, коли можна не платити податки в бюджет, а отримувати надприбутки в кишені обраних за рахунок усього суспільства, важко придумати", - додав він.

Екс-міністр наголосив, що аналіз діяльності ВЕЗ і ТПР, що був проведений у 2005 році, показав, що українські "зони" не виконували функції залучення інвестицій для стимулювання економіки, а, навпаки, створювали несприятливий інвестиційний клімат через нерівні умови оподаткування для інвесторів.

"Пинзеник заперечує тезу, висловлену Януковичем, про ніби-то втрату інвестицій. Навпаки, статистика свідчить, що із закриттям ВЕЗ у 2005 році інвестиції в економіку зросли", - зазначає прес-служба.

"А фраза, що економіка лише зараз набирає стабільність і що ніби-то попередньо було падіння економіки, не витримує жодної критики", - наголосив Пинзеник.

При цьому він нагадав, що за даними офіційної статистики, "і прем'єр мав би це знати, економіка найбільш бурхливо піднімала темпи росту до серпня 2006 року (за попереднього уряду), далі – росла, але повільніше".

Екс-міністр зазначив, що найбільший ріст у частці росту ВВП демонструє житлове будівництво, харчова промисловість та промисловості будівельних матеріалів.

"Це ті галузі, що "тягнуть" українську економіку і складають ріст ВВП, а вони напряму пов'язані з доходами людей", - наголосив Пинзеник.

Він нагадав, що "саме завдяки закриттю ВЕЗ, інших дискримінаційних податкових лазівок та різних корумпованих схем при експорті та імпорті у 2005 році уряд збільшив доходи бюджету на 32,6 мільярди, тоді як у 2004 році збільшення доходів становило 9,5 млрд.".

Пинзеник підкреслив, що відкриття ВЕЗ і ТПР після двох років існування рівних правил оподаткування в державі призведе до "відлякування" інвесторів і 12,5 млрд. грн. втрат бюджету.

Прес-служба також передає слова Пинзеника: "Вільні економічні зони слід перейменувати у вільні економічні діри".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування