Ющенку відповіли, що йому доведеться жити з Януковичем

Четвер, 15 лютого 2007, 18:17

Питання відставки, недовіри і звільнення членів Кабміну і уряду в цілому є виключною компетенцією Верховної Ради, заявляє перший заступник міністра Кабміну Олена Лукаш.

"Згідно зі статтями 85, 87, 106, 115 Конституції України питання відставки і недовіри Кабінету міністрів, а також звільнення членів Уряду є виключною компетенцією Верховної Ради України”, - цитує Лукаш її прес-служба.

За її словами, відповідальність уряду перед президентом не означає права глави держави відправляти Кабмін у відставку.

"Розглядати можливість отримання президентом такого права лише тому, що уряд "відповідальний” перед главою держави є довільним трактуванням норм Основного закону, а відповідальність уряду полягає у виконанні актів президента і взаємодії з ним”, - сказала Лукаш.

Вона також наголосила, що згідно зі статтею 113 Конституції, Кабінет міністрів підконтрольний і підзвітний лише Верховній Раді.

За словами Лукаш, процедура відставки уряду "чітко виписана в статті 87 Конституції України".

"Згідно із нею, президент має право ініціювати ухвалення Верховною Радою резолюції недовіри Кабінету міністрів. Однак остаточне рішення з цього питання ухвалює парламент", - сказала вона.

Коментуючи намір секретаріату президента направити до Конституційного Суду подання стосовно можливого права президента відправляти уряд у відставку, Лукаш зазначила, що вітає будь-які звернення, "оскільки це лише підвищить рівень правової освіченості населення та працівників секретаріату президента зокрема".

Як відомо, раніше керівник юридичного департаменту секретаріату президента Ігор Пукшин заявив, що президент Віктор Ющенко може звернутися до Конституційного Суду за роз'ясненням, чи має президент право розпустити уряд.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування