Від одного натяку Ющенка Янукович мав би звільнитися сам

П'ятниця, 16 лютого 2007, 10:32

Член Вищої ради юстиції Степан Гавриш стверджує, що президент не може відправити Кабінет міністрів у відставку.

"Але може висловити йому резолюцію недовіри. До речі, це досить цікавий інститут, оскільки з погляду будь-якої цивілізованої держави, уряд у цьому випадку йде у відставку", - сказав він в інтерв'ю "Известиям в Украине".

При цьому юрист зауважив, що бачить "дуже мало підстав для того, щоб уряд пішов у відставку".

"Оскільки форми відставки Кабміну, способи їхнього здійснення чітко, імперативно, вичерпно виписані в Конституції", - пояснив він.

Намір секретаріату президента звернутися до КС Гавриш називає "відповіддю глави держави на дії уряду, що стосовно нього поводиться досить жорстко, постійно зсуваючи його з конституційного поля".

"І президент поки, мабуть, протиотрути не знайшов, хоча вона лежить на поверхні", - додав юрист, не уточнивши, що саме має на увазі.

Гавриш вважає, що "з боку Кабінету міністрів оголошена війна на тотальне вторгнення в поле повноважень президента для того, щоб він не зміг приймати ніяких рішень, і ця логіка очевидна".

"Тому вже в понеділок можна чекати появи в парламенті законопроекту про Раду нацбезпеки України. Також уже заявлено про те, що буде голосуватися закон про основи внутрішньої і зовнішньої політики", - додав він.

Продовжуючи тему Конституційного Суду, Гавриш зазначив: "Зрозуміло, що сьогодні йде битва за КС, який став полігоном для багатьох технологій. Кожний рахує "своїх" і "чужих" суддів".

"І поки Конституційний Суд не вийде, нарешті, з якимсь рішенням, то ми не можемо реально судити про його професійність і спрямованість поглядів у роботі", - додав він.

На думку юриста, "на кону стоїть репутація КС, його майбутнє": "Затягування розгляду питання про право КС переглядати зміни в Конституцію свідчить про те, що рішення приймається не стільки на юридичному рівні, скільки там відбуваються якісь складні процеси, незрозумілі і невидимі для нас".

"Президенту потрібні сильні юристи, здатні до публічного діалогу, які б змогли розробити стратегію виведення країни з конституційного глухого кута, точніше, з глухого кута непрофесіоналізму", - вважає Гавриш.

"Адже в нас у наявності ситуація, коли Кабмін після прийняття відповідного закону, перебрав на себе максимум повноважень, і країна в результаті перетворилася не в парламентсько-президентську, а в прем'єрсько-парламентську республіку", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...