Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Щоб судити українця за слово "москаль", росіянам доведеться вилаятися

П'ятниця, 16 лютого 2007, 10:50

Прокуратура Радянського району Новосибірська повернула в райсуд кримінальну справу щодо жителя Академмістечка Тараса Зеленяка, якого обвинувачують в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі на одному з українських інтернет-сайтів.

"Зеленяку перепред'явлене обвинувачення, у текст обвинувального висновку поміщений тепер весь набір нецензурних слів і висловів, які він вживав при спілкуванні на форумі", - повідомив прокурор Радянського району Максим Мозоляк.

За його словами, процес у справі Зеленяка відновиться в Радянському райсуді в першій декаді березня. "Процедура слухань почнеться тепер із самого початку, буде відбуватися передопит свідків, і, можливо, за розгляд справи візьметься інший суддя", - зазначив Мозоляк.

Раніше з посиланням на Мозоляка повідомлялося, що суд визнав обвинувальний висновок щодо Зеленяка хибним, і прокуратура буде змушена в хронологічній послідовності вписати в текст висновку всі нецензурні слова і вислови, які використовував фігурант, щоб довести його вину.

Мозоляк нагадав, що при проведенні слідства з інших справ, пов'язаних зі словесними образами, прокуратура уникала дослівно цитувати нецензурні вислови обвинувачуваних, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Формулювання обвинувачень завжди були коректні і нейтральні. Це перший випадок, коли доведеться змінити встановлене правило", - зазначив він.

Як відомо, у середині листопада минулого року суд Радянського району Новосибірська, прийнявши в увагу клопотання захисту обвинувачуваного, повернув кримінальну справу в прокуратуру для перескладання обвинувального висновку.

За рішенням суду, у ньому повинні були бути конкретизовані мета і мотиви дій обвинувачуваного, а також нецензурні слова, за допомогою яких він реалізовував свої наміри.

Кримінальна справа щодо 36-річного жителя Новосибірська Зеленяка була порушена в лютому 2006 року за розпалювання національної ворожнечі після того, як директор провайдера "Перша миля" звернувся в обласне УФСБ із заявою про повідомлення Зеленяка, що його насторожили.

За даними слідства, із січня 2005 року Зеленяк (у 1999 році привселюдно відмовився від російського громадянства) виходив на форум одного з українських інтернет-сайтів під ніком "Новосибірськ-2", при цьому у своїх повідомленнях усіляко підкреслював "природну перевагу українського народу над російським".

У комп'ютері, вилученому в Зеленяка, утримувалися всі написані ним тексти, хоча сам він заявляв журналістам, що не є їх автором.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування