Черновецького не вдасться звільнити через старий закон

П'ятниця, 16 лютого 2007, 12:39

Комітет виборців України (КВУ) скептично оцінює можливість проведення в Україні референдумів через застаріле законодавство.

Про це заявив голова правління КВУ Ігор Попов у ході "круглого столу" у п'ятницю.

За його словами, законодавство має потребу в терміновій модернізації, але він сумнівається, що під час цієї сесії Верховної Ради вдасться ухвалений відповідний законопроект.

Голова правління КВУ підкреслив, що на сьогодні в Україні ініційований усеукраїнський референдум про вступ України в НАТО й ЄЕП.

Також йдуть спроби ініціювати місцевий референдум по недовірі Київському міському голові і Київській міській раді, Дніпродзержинській міській раді.

Крім того, різні політичні сили роблять заяви про необхідність проведення референдумів щодо статусу російської мови, внесення змін у Конституцію України, дострокового припинення повноважень депутатів.

У декількох регіонах, за словами Попова, зараз є спроби організувати місцеві референдуми, в основному, щодо ревізії результатів місцевих виборів 2006 року і висловлення недовіри органам місцевого самоврядування.

Він відзначив, що, швидше за все, більшість ініціаторів референдумів усвідомлюють, що референдум - усього лише політичний інструмент, додатковий аргумент у політичній грі.

Крім того, за словами Попова, практично кожна процедура по проведенню будь-якого референдуму згідно з чинним законодавством може бути оскаржена в суді, що призведе до зриву термінів організації референдуму, створить організаційний хаос, а в остаточному підсумку дасть підстави для визнання результатів референдуму недійсними.

Попов також відзначив, що подавані документи часто свідчать про непрофесійність їхньої підготовки.

Він припустив, що на території Києва референдум по висловленню недовіри міському голові і Київській міській раді навряд чи дійде до голосування і, швидше за все, провалиться вже на етапі перевірки підписів.

Разом з тим, голова правління КВУ додав, що референдум, який стосується вступу в НАТО й ЄЕП, також ніколи не буде організований і проведений, тому що це не вигідно жодній зі сторін.

Попов додав, що тема НАТО й ЄЕП і організація відповідного референдуму буде неодноразово підніматися в ході різних політичних дискусій і буде включатися у певні пакетні домовленості, але навряд чи це питання дійде до голосування.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування