Вигнати Януковича Ющенку допоможе тільки Партія регіонів?

П'ятниця, 16 лютого 2007, 14:59

Політологи вважають, що президент Віктор Ющенко не має конституційного права відправляти уряд у відставку.

Так, Віктор Небоженко вважає, що у президента немає ні юридичних, ні політичних можливостей розпустити Верховну Раду чи виконавчу гілку влади, повідомляє УНІАН.

"Це може бути тільки узгоджена операція Партії регіонів та президента. А оскільки це відбудеться не скоро, то навряд можливі якісь зміни політичного статусу сьогоднішнього Кабміну на чолі з Януковичем", - наголосив експерт.

При цьому він додав, що "до літа Кабмін Януковича не буде піддаватися ніяким атакам й юридичним ревізіям".

У свою чергу Кость Бондаренко наголосив, що у Конституції вказано, в яких випадках глава держави має право розпускати Верховну Раду. Він зазначив, що про право розпуску уряду там не йдеться.

"Але якщо є подвійне підпорядкування, тобто уряд підзвітний і Верховній Раді, і президенту, то, очевидно, президент буде акцентувати на цьому увагу. Але право вимагати звіт і право відправляти у відставку - це різні речі: в Конституції ніде не сказано, що президент має право розпускати уряд", - сказав експерт.

Зі свого боку політолог Володимир Горбач вважає, що намір секретаріату президента звернутися до КС - це черговий виток протистояння між інститутами влади, який зараз виявляється у формі юридичної війни.

"Зараз цей виток виходить на рівень Конституційного Суду", - зауважив Горбач. За його словами, в Конституції у переліку повноважень президента пункту про відставку уряду немає, інакше б він не звертався до Конституційного Суду.

"Питання про те, що уряд підзвітний президенту і трактування відповіді на питання, чи тягне це за собою право розпуску президентом уряду буде належати до компетенції Конституційного Суду...", - зазначив політолог.

"Моя особиста думка, що трактування норми про відповідальність уряду перед президентом не означає автоматичного права президента самостійно відправляти уряд у відставку", - додав він.

Політолог Володимир Фесенко також нагадав, що у Конституції не вказано право президента відправити уряд у відставку.

"Глава держави посилається на підзвітність уряду, але прямого правового зв'язку між підзвітністю і розпуском немає. І оскільки в Конституції визначені підстави для розпуску президентом лише Верховної Ради, і не сказано про те, що президент може власноруч розпустити уряд, то такого права він не має", - вважає політолог.

"Там йдеться про інше: президент може висловити недовіру уряду, але остаточне рішення приймає Верховна Рада. Це звернення малоперспективне", - наголосив Фесенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:40
Фонд підтримки енергетики України зібрав близько 410 мільйонів євро – Шмигаль
21:35
Підозра на пів мільярда: чому детективи НАБУ прийшли до аграрного міністра Сольського. Деталі справи
21:31
Лідер республіканців закликав Сенат підтримати пакет із допомогою Україні
21:15
ПриватБанк відстояв право власності на один з найбільших ТЦ у Дніпрі: намагались відсудити ексвласники
21:10
В Україні реорганізують ще два університети
20:57
баскетбол"Київ-Баскет" повторно переграв "Черкаські Мавпи" та став бронзовим призером Суперліги
20:43
Енергорегулятор виявив схему продажу електрики бізнесу за цінами для населення
20:41
В Україні створять мережу "Стартап-школа – інкубатор-акселератор": що це означає
20:41
Понад 400 млн євро виділяє Данія на відбудову та енергетику України
20:34
відеоЗеленський обговорив з Сирським посилення фронту на Донеччині
Усі новини...