Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко назвав ще одну загрозу нацбезпеці

П'ятниця, 16 лютого 2007, 15:03

Президент Віктор Ющенко вважає відтік капіталів за кордон однією із загроз національній безпеці України.

Про це він сказав, відкриваючи засідання РНБО, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

"Масштаби, якими характеризується такий відтік капіталів, що за останні 4-5 років є в Україні, свідчать, що це явище відноситься до одного з основних питань загроз національній безпеці України", – сказав Ющенко.

Він відзначив, що показник такого відтоку капіталів складно прорахувати статистично.

Він сказав, що, відповідно до платіжного балансу за період з початку 2004 року по жовтень 2006 року офіційна оцінка відтоку капіталу складає 12,9 млрд. доларів, а приплив іноземних інвестицій склав 13,2 млрд. доларів.

"Тобто в нас два одного порядку процеси. Ми пишаємося, що в нас унікальні притоки інвестицій, особливо за останні півтора-два роки, але ми повинні чітко собі розуміти, що аналогічна сума була виведена з ефективного раціонального економічного обороту України", – сказав президент.

Він дав зрозуміти, що цей показник відбиває тільки частково ситуацію і спирається на статтю платіжного балансу, яка називається "Розміри недоотриманої виручки за експорт товарів і послуг, оплата за імпорт, який не надійшов, і платежі по фіктивних операціях з цінними паперами".

"Я ще раз хочу підкреслити – це тільки один канал статистики", – сказав Ющенко.

Він закликав членів РНБО проаналізувати, чому склалася ця ситуація. Сам він пояснив її тим, що в Україні склався непривабливий клімат для внутрішніх інвестицій.

"Чому ці капітали трансформуються за межі економіки України? Які існують мотиви? Яка місія в цій системі контрольних і правоохоронних органів?" – сказав Ющенко.

Він звернув увагу на те, що тенденція відтоку капіталів особливо небезпечна в тій ситуації, коли в України негативне торговельне сальдо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...