Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Селяни, юристи й офіцери просять Ющенка написати нову Конституцію

П'ятниця, 16 лютого 2007, 15:13

Низка громадських організацій направили президенту Віктору Ющенку звернення з проханням скликати установчі збори для підготовки проекту нової Конституції.

Звернення направили Київське юридичне товариство, Громадський комітет захисту прав селян України, Всеукраїнська громадська організація "Товариство українських офіцерів", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ця конституційна реформа (від 2004 року) вимагає ще однієї реформи, тому що вона сьогодні є джерелом для нестабільності", - сказав у п'ятницю на прес-конференції голова Київського юридичного товариства Олег Березюк.

"Зважаючи на те, що президент України є всенародно обраним, а тому найбільш легітимною посадовою особою в Україні, пропонуємо вам, шановний Вікторе Андрійовичу, протягом місяця провести політичні консультації з представниками основних політичних сил, громадських організацій, провідних наукових установ України й ініціювати процес скликання установчих зборів", - сказано у зверненні.

На думку Березюка, у новій Конституції необхідно встановити баланс гілок влади, чого не спостерігається зараз.

"Реформи не відбулося, просто центр владних повноважень перенесений з Банкової на Грушевського - у Кабінет міністрів", - відзначив він.

За його словами, конституційні зміни від 2004 року фактично позбавили реальних повноважень президента.

Крім того, автори звернення підкреслюють, що неефективність роботи органів державної влади, правоохоронних органів і судової системи є результатом недосконалої Конституції.

На думку авторів звернення, конституційну реформу необхідно завершити, але "не так, як пропонує голова парламенту Олександр Мороз".

Водночас автори заяви відзначають, що "спроби внесення змін до чинного законодавства і ухваленням закону України про Кабінет міністрів насправді є закріпленням зміненого конституційного ладу в Україні без участі народу".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування