У Ющенка прояснили, звідки в Росії ідея з трубою

Субота, 17 лютого 2007, 10:36

Заступник глави Секретаріату президента Олександр Чалий заявляє, що ідея створення спільного меморандуму про співпрацю в енергетичній сфері належить російській стороні.

"10 січня відбулась телефонна розмова президента України з президентом Російської Федерації. В ході цієї розмови з боку Росії була пропозиція, що було б цікаво мати стратегічний документ нашої співпраці в енергетичній сфері: меморандум про стратегічне партнерство, в тому числі і в газових відносинах і як Росія планує мати із Німеччиною", - розповів він в ефірі 5 каналу в п’ятницю.

"Ми думали, що ми отримаємо його в Москві під час візиту голови Секретаріату пана Балоги, але ми були поінформовані, що документ передасть під час зустрічі з президентом помічник президента Путіна пан Приходько", - додав Чалий.

За його словами, "цей документ невеликий, мова йде про те, що сторони декларують готовність прийти до здійснення спільних проектів в енергетичній сфері, в тому числі, і за рахунок обмінів активами".

"Зрозуміло, що мова йде про газотранспортну систему, оскільки цю ідею на передодні 31 січня озвучив президент Російської Федерації", - наголосив заступник глави Секретаріату.

Чалий також розповів, що під час засідання міждержавної комісії в Києві українська сторона ставила питання про можливість участі українських компаній видобування газу і нафти на території Російської Федерації, але при цій постановці питання не було пропозицій щодо обміну активами.

"Реакція російської сторони була наступна: що Росія проводить політику в цьому напрямку, яка базується на обміну активами, як приклад були вказані приклади з німецькими енергетичними компаніями і з італійськими. Але тут була поставлена крапка, дискусія на цьому була завершена", - зауважив він.

За словами Чалого, президент повністю підтримує закон про ГТС України, який 6 лютого у Верховній Раді набрав 430 депутатських голосів.

"Я можу сказати абсолютно відповідально, я можу поклястись в парламенті, що з боку президента України ніяких пропозицій стосовно обміну активами по нашій газотранспортній системі не надходило", - наголосив він.

5 канал

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування