Про ганьбу Київської влади розкажуть ЮНЕСКО

Понеділок, 19 лютого 2007, 16:45

Провідні музейники України просять керівництво України та ЮНЕСКО вжити ефективних і термінових заходів щодо припинення знищення "Київської фортеці”.

Про це йдеться у зверненні гендиректора Національного Києво-Печерського Історико-культурного заповідника, директора Національного заповідника "Софія Київська", директора Херсонського краєзнавчого музею Братченка, директора Дніпропетровського Історичного музею, директора Національного художнього України, гендиректора Національного заповідника "Херсонес Таврійський" та інших, повідомляє УНІАН.

За словами авторів звернення, впродовж останніх років та на початку нинішнього 2007 року в Києві склалася надзвичайно небезпечна ситуація у справі охорони та збереження пам`яток найбільшого у світі фортифікаційного комплексу Київської фортеці - пам`яток національного значення, які, до того ж, згідно з чинним законодавством, не підлягають приватизації.

Так, нагадують музейники, у жовтні 2006 року Київрадою було продано основну частину самої території Башти №5, “і вже вкінці року та в Новорічну ніч і на Різдво було здійснено наймасштабніше з часів ординського нашестя хана Батия знищення історичних фортифікаційних споруд".

"На жаль, ця територія і пам`ятки досі не передані на баланс музею. Це відбувається незважаючи на протести дирекції пам`ятки - музею "Київська фортеця", мешканців м. Києва та широкого висвітлення в засобах масової інформації”, - підкреслюється в документі.

Крім цього, як йдеться далі у зверненні, “на останній сесії Київради було продано ще дві земляні пам`ятки фортеці як звичайні земляні ділянки".

"Одна з них, крім усього, є частиною території архітектурного заповідника, який є на обліку в ЮНЕСКО: Старо-Печерська фортеця і Києво-Печерська Лавра в межах оборонних споруд (вали, бастіони, флеші)", - сказано у зверненні.

Водночас, на думку авторів звернення, “певними силами робляться спроби замінити охорону музею та пам`яток, які в нього на балансі”.

Також автори звернення стверджують, що останнім часом на директора пам`ятки-музею "Київська фортеця" Кулініча “чиниться грубий тиск, лунають погрози звільнення, в пам`ятку-музей направляються перевірки з метою змусити його замовчати та підписати незаконні дозвільні документи”.

У зв’язку з цим автори звернення просять керівництво держави і ЮНЕСКО вжити заходів щодо припинення знищення пам`яток історичної спадщини, повернення їх у власність громади, збереження цілісності єдиного комплексу Київської фортеці, припинення переслідування колективу й директора "Київської фортеці" та ухвалення закону про Київську фортецю.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...