Рупор Путіна розповідає, що Ющенку доведеться віддати українську трубу росіянам

Вівторок, 20 лютого 2007, 12:32

Російський експерт, гендиректор Агентства політичних і економічних технологій Дмитро Орлов вважає, що у президента Віктора Ющенка немає іншого виходу, крім як погодитися на створення газотранспортного консорціуму з Росією.

Про це йдеться в статті Орлова, опублікованій в РИА Новости, що є державним агентством.

"Чи буде Ющенко на запланованій зустрічі з Путіним сповідати таку позицію (необхідність створення консорціуму), тобто позицію більшості українців? Думаю, у нього попросту немає іншого виходу", - пише Орлов у матеріалі.

Він підкреслює, що "значна більшість населення України вкрай позитивно ставиться до теми співробітництва з Росією в різних сферах".

Він також припускає, що, можливо, будуть якісь протести на заході України.

"Не виключено, що виявлять себе скептики ззовні. Але така лінія поведінки властива лише тим, хто не зацікавлений у зміцненні відносин між Росією й Україною", - підкреслив він.

"До того ж треба враховувати, що ніхто ці газотранспортні мережі не віднесе і не окупує. Вони продовжать функціонувати, як і сьогодні, тільки по-іншому там будуть розподілятися доходи з появою нових власників, і українська сторона змушена буде більш відповідально ставитися до стабільності поставок у цій системі", - відзначив він.

Орлов також вважає, що "інвестиції, які прийдуть в українську економіку в рамках цього консорціуму, увіллються в бюджети конкретних компаній", що "ефективно відіб'ється і на податках, і на добробуті країни в цілому".

У той же час Орлов вважає, що продуктивним газотранспортний консорціум може стати "якщо російська частка складе 51% статутного капіталу".

"Наявність контрольного пакету означала б велику значимість у прийнятті рішень. Ступінь надійності нашої країни (Росії) як постачальника газу в Європу значно підвищиться в цьому випадку", - відзначив він.

Як відомо, ідея створення консорціуму і використання Росією української газотранспортної системи була запропонована російською стороною.

Однак президент Віктор Ющенко заявив, що передача українських ГТС суперечить національним інтересам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування