Європа обіцяє озвучити перспективи України навесні

Вівторок, 20 лютого 2007, 17:52

Доповідь Європейського парламенту по новій поглибленій угоді України з Європейським Союзом, яку готують до березня, включатиме положення про надання Києву перспективи членства в ЄС.

Про це українським журналістам у вівторок в Брюсселі заявив член Європейського парламенту Михаїл Каміньский, який працює над звітом по новій поглибленій угоді Украина-ЄС.

"Я думаю, що Україна - справжня європейська країна, і це наша задача, наш моральний борг перед українським народом, сказати ясно і відкрито, що Україна повинна бути в майбутньому членом ЄС", - цитує його "Інтерфакс-Україна".

"Звичайно, я реальний політик і не хочу нікого обманювати, що Україна буде через два роки членом ЄС, звичайно - не буде. Але найголовніше, щоб відкрити ці двері, щоб показати, що є шанс, що є шлях у Європу і він відкритий", - відзначив Каміньский.

Він певен, що під час обговорення доповіді на засіданні комітету іноземних справ Європарламенту в березні і на сесії в травні в Страсбурзі більшість членів Європарламенту підтримають формулювання про майбутній вступ, тому що "в України в цьому парламенті є багато друзів".

Водночас, Каміньский відзначив, що Європарламент не буде визначати дату можливого вступу України в ЄС, оскільки Україна "повинна виконати свою домашню роботу".

Також европарламентарій відзначив, що відсутність в Україні єдиної зовнішньої політики ускладнює роботу європейських парламентарів, що підтримують європейські амбіції Києва.

"Я побоююся того, що немає єдиної зовнішньої політики України. Я про це відверто говорю, я хочу працювати на Україну, тільки потребую допомоги від української сторони. Але якщо йде один месидж від президента "так, ми хочемо в Європу, хочемо в НАТО", а потім йде інший месидж від прем'єра, що абсолютно суперечить тому, що говорить президент, це, вибачте, не дуже серйозно", - підкреслив Каміньский.

"Якщо ви хочете знайти справжніх і надійних партнерів для зовнішньої політики, треба говорити в один голос", - додав він.

При цьому Каміньский визнав, що існування внутрішньополітичних конфліктів є "нормальним для демократичних процесів", і навіть якщо в Україні відбудуться дострокові легітимні вибори, у Європі "не будуть робити з цього проблеми".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування