Ющенко хоче референдум тільки щоб консультуватись

Вівторок, 20 лютого 2007, 18:22

Президент Віктор Ющенко висловлюється за проведення консультативного референдуму з питань внесення змін і доповнень до Конституції, але не виключає "радикальнішого" варіанту.

Про це він заявив в ексклюзивному інтерв’ю агентству УНІАН.

На переконання президента, консультативний референдум - це спосіб зробити кожну людину співучасником цього процесу, адже "її консультативна позиція буде давати м’який акцент на те, що планується зробити у форматі конституційної реформи".

За словами Ющенка, ідеально було б створити конституційну комісію з напрацювання змін до Основного закону, до якої б увійшли представники різних гілок влади, і робота якої була б публічною.

"Думаю, що цю комісію не повинен очолювати ні президент, ні голова Верховної Ради, щоб ніхто не подумав, що цю Конституцію хтось пише під себе. Нація повинна вийти з продуманими, відповідальними і збалансованими пропозиціями", - зауважив він.

На думку Ющенка, ця комісія може потім "легко" трансформуватися "у більш специфічну парламентську комісію, яка буде на відповідному етапі створена для технології розгляду і проходження цього питання в парламенті".

Президент вважає, що зараз несвоєчасно говорити про нову Конституцію.

"Можливо, в політичних колах, в суспільстві, будуть погляди, які орієнтуються на те, що краще було б прийняти нову редакцію Конституції. Можливо, набагато легше було б увійти в правильну фазу балансів повноважень відповідних владних інститутів, але для цього треба мати дуже сильну консолідовану волю у парламенті, в уряді, в політичних силах", - зазначив Ющенко.

"Думаю, що там атмосфера, яка склалася, не відповідає таким завданням, немає того відчуття, що є такий рівень консолідації і солідарності, який привів би до спільного бачення логістики цього проекту", - додав він.

Водночас Ющенко не виключив, що ухвалення змін до Конституції відбуватиметься через референдум.

"Найкраще, якби ми йшли в площині норм і процедур Конституції", - сказав президент.

Говорячи про ідею створення Конституційної асамблеї, Ющенко відзначив, що не "закритий від цього", але ще "потрібно зрозуміти позицію сторін, нам потрібно зрозуміти, чи буде сформований супротив, чи неконструктивний підхід, а після цього апелювати можна сильніше до людей, до народу".

"Але мета першої фази полягає в тому, щоб ми дали шанс кожній стороні відчути потребу у напрацюванні змін і доповнень", - сказав Ющенко, додавши, що якщо ситуація не буде вирішена зараз, то за півроку-рік "будуть вимагатись більш рішучі радикальні методи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News