Коаліція думає, як поневолити Нацбанк

Середа, 21 лютого 2007, 18:28

Верховна Рада повинна внести зміни до законодавства і одержати діючий механізм контролю над діяльністю Нацбанку, вважає голова парламентської більшості, член фракції СПУ Василь Волга.

"Ми повинні встановити чіткий механізм підзвітності Нацбанку Верховній Раді", - сказав він у статті, опублікованій у газеті "Голос України", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"До нинішнього часу Нацбанк просто надає Верховній Раді інформацію про свою діяльність, а Рахункова палата України робить доповідь на засіданні парламенту лише на основі аналізу власної інформації НБУ про виконання свого кошторису", - зазначив Волга.

За його оцінкою, такий крок допоможе підвищити узгодженість дій влади в кредитно-фінансовій сфері.

Також Волга виступає за ліквідацію комерційних відносин між НБУ і державою. "Борг держави перед власним центральним банком з економіко-правової точки зору є досить сумнівним", - зауважує депутат.

У той же час депутат висловив думку, що ідея незалежності центрального банку підтримується Міжнародним валютним фондом і Всесвітнім банком, які захищають інтереси розвинених країн і транснаціональних корпорацій.

"Занадто багато фактів говорить про те, що кінцева мета реформ, на які нас штовхають закордонні консультанти, - перетворити Україну у відсталу державу африканського або латиноамериканського типу", - вважає Волга.

Крім того, на думку депутата, в Україні є диспропорція повноважень і відповідальності між Нацбанком і урядом.

"У жодній країні не може бути такої ситуації, коли центральний банк без будь-якого контролю з боку суспільства розпоряджається первинною емісією, на свій розсуд визначає грошово-кредитну і валютно-курсову політику", - зазначив Волга.

"Лише в Україні має місце фактичне присвоєння Нацбанком усього золотовалютного резерву держави. Разом з тим, повну відповідальність за стан економіки і добробут населення несуть уряд і парламент", - додав депутат.

При цьому, за оцінкою Волги, НБУ неодноразово здійснював сумнівні операції, що завдали шкоди фінансовій безпеці України.

Серед прикладів таких операцій, парламентарій відзначив раптову ревальвацію курсу гривні у квітні 2005 року, яка призвела до втрат заощаджень населення, і негативно позначилася на експортерах.

Волга прогнозує, що через три-чотири роки в Україні може стати неминучою фінансова криза: "Для її запобігання необхідно вже зараз виправляти ситуацію, а без корекції курсової політики цього досягти неможливо".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування