Ющенко закликав кримську владу не спекулювати мовою

Четвер, 22 лютого 2007, 13:03

Президент Віктор Ющенко закликає владу Криму відмовитися від спроб надати російській мові статус регіональної, а також від інших спекуляцій навколо статусу державної мови.

Про це він сказав у Криму на нараді з господарсько-адміністративним активом, повідомляють Українські новини.

"Одним із фундаментальних факторів цілісності нації є мовний фактор. Я просив би як президент, не робіть емоційних виступів навколо цього питання", - сказав Ющенко.

Він підкреслив, що за українською Конституцією, державною є українська мова.

Ющенко навів приклад Росії, де більше національних меншин, ніж в Україні, а в Конституції тільки одна державна мова - російська.

Президент сказав також, що в Конституції для мов національних меншин, у тому числі російської мови, передбачені гарантії для їхнього розвитку.

"Конституція говорить, що мови національних меншин, і курсивом виділено російську мову, мають усі забезпечені державою підстави для їхнього розвитку", - сказав президент.

На цю репліку кілька людей у залі стали активно заперечувати Ющенку.

Він пояснив, що ні Конституція, ні законодавство не передбачають такого поняття, як "регіональна мова".

"Тема регіональної мови як категорія, як визначення не існує ні в Конституції, ні у жодному законі України. Давайте моделювати мовну політику, виходячи з мовного поля України", - сказав президент.

Ющенко закликав вирішувати мовні проблеми, якщо вони є, не через урегулювання статусу мови, а через врегулювання порядку її використання.

Президент підкреслив, що дебати про статус мови приводять не до вирішення проблем, а до загострення політичної дискусії і нерозуміння людей.

"Це тема, яка, швидше за все, буде сіяти нерозуміння. А вона потрібна деяким політичним силам, тим, які не хочуть бачити соборну цілісну Україну", - сказав Ющенко.

Як відомо, 22 лютого Верховна Рада Криму ухвалила рішення провести 26 березня республіканський (місцевий) консультативний референдум з питання про надання російській мові статусу другої державної.

Референдум було призначено на підставі 300 тис. підписів, які на його підтримку зібрав Кримський виборчий блок "За Януковича", до якого входять Партія регіонів, "Русский блок" і Російська громада Криму.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування