Верховна Рада проголосувала за вступ України в ЄС

Четвер, 22 лютого 2007, 17:08

Верховна Рада закликає Європейський Союз у майбутній базовій угоді про співробітництво враховувати прогрес, досягнутий у взаєминах Україна-ЄС.

Про це йдеться в заяві Верховної Ради про початок переговорів з ЄС щодо підписання нової базової угоди, за яку проголосували 399 депутатів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У заяві також зазначається, що Верховна Рада закликає Євросоюз у майбутньому документі про співробітництво визначити перспективи європейського просування України.

На думку депутатів, цей документ повинен констатувати відкритість ЄС для членства України, як і для будь-якої європейської держави, яка визнає і поважає принципи волі, демократії, а також закріпити це в положеннях нового договору.

У заяві відзначається необхідність визначення етапів інтеграції України в ЄС у політичній, економічній, енергетичній, правовій, гуманітарній та іншій сферах.

Депутати вважають, що нова угода також має містити норми прямої дії, визначати чіткі терміни дії договору.

У заяві відзначається необхідність забезпечити на основі нової угоди поетапний розвиток відносин - аж до вступу України в ЄС, а в середньостроковій перспективі - одержання незалежного доступу до європейського ринку товарів, послуг, капіталу і робочої сили.

"За цих умов нова угода має стати амбіційним і далекоглядним документом, створити вагому "додану вартість" для відносин між Україною і ЄС і забезпечити їхню трансформацію з формату партнерства і співробітництва в політичну асоціацію й економічну інтеграцію", - відзначається в заяві Верховної Ради.

"Реалізація нового базового договору має сприяти всебічному і поступовому наближенню України до ЄС у сфері політики й безпеки, торгово-економічній, гуманітарній, правовій, галузевих сферах", - підкреслюють депутати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування