Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За відстороненого журналіста чиновників лякають "політичною смертю"

П'ятниця, 23 лютого 2007, 18:43

Комісія з журналістської етики звертається до Генпрокуратури з приводу позбавлення акредитації кореспондента газети "Комерсант-Україна".

"Звертаємось до Генпрокуратури та сподіваємося побачити прокурорське реагування на дії посадовця органу місцевого самоврядування, які, на нашу думку, містять ознаки злочину передбаченого статтею про перешкоджання професійній діяльності журналістів", - йдеться у заяві комісії.

Вона розцінює дії прес-служби Харківської міськради "як факт переслідування журналіста за критику, перешкоджання його професійній діяльності та перевищення посадовими особами цього органу місцевого самоврядування повноважень передбачених Конституцією та законами".

Комісія нагадує, що до "не вичерпного переліку обов'язків органів місцевого самоврядування по забезпеченню прав громадян на інформацію" належить здійснення акредитації журналістів і технічних працівників ЗМІ та організаційне сприяння виконанню ними професійних обов'язків.

"Порядок акредитації та її припинення також врегульовано законом, який називає єдину причину припинення акредитації – порушення порядку допуску журналістів до приміщення, інформації та технічних засобів органу влади або місцевого самоврядування", - наголошується у заяві.

"Додатковою гарантією від свавілля чиновників також є те, що рішення про припинення акредитації приймається органом влади чи місцевого самоврядування, при якому журналіст акредитований", - додається у документі.

На переконання комісії, "замість виконання своїх безпосередніх обов'язків... прес-служба вдалася до цензури, переслідувань і звинувачень журналістів".

Комісія "вітала б зусилля посадовця прес-служби Харківської міськради по залученню фахівців, у тому числі журналістів, до підготовки нових положень про прес-службу та порядок акредитації журналістів і технічних працівників".

"Адже діючі наразі документи не відповідають ані Конституції і законам України, ані міжнародному законодавству", - наголошується у заяві.

Комісія зауважує: "Історія преси свідчить, що у чиновників, які звинувачують журналістів у спецопераціях або інформаційних війнах, є підстави побоюватися висвітлення своєї діяльності, а для політика імідж "ворога преси" означає політичну смерть".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...