Янукович сподівається, що Меркель йому допоможе

Понеділок, 26 лютого 2007, 10:07

Україна розраховує на підтримку Німеччини в переговорах щодо нової поглибленої угоди з Європейським Союзом, заявляє прем’єр Віктор Янукович.

"Ми готові провести перший раунд переговорів з нашими європейськими партнерами вже на початку березня. І дуже важливо, що на початку цих переговорів відбудеться мій візит до ФРН" – заявив Янукович в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

"Я розраховую на підтримку Німеччини, оскільки конструктивний дух на початку цього діалогу обумовить подальший перебіг переговорів", - додав він.

Прем’єр очікує, що "можливості України у стосунках з Німеччиною дадуть позитив" для вирішення багатьох питань євроінтеграційного процесу, серед яких центральне - підготовка угоди на 10 років між Україною та ЄС.

На думку Януковича, першим кроком і основним елементом нового договору повинна стати "всеохоплююча зона вільної торгівлі".

"Ця угода повинна передбачати спрощення умов для вільного пересування громадян, боротьби з нелегальною міграцією і злочинністю, ну і, безумовно, поглиблення торгово-економічного співробітництва", - зазначив прем’єр.

За його словами, у сфері торгівлі у першому півріччі уряд планує підписати дві галузеві угоди на 2007 рік: про торгівлю деякими сталеливарними виробами та про торгівлю текстильною продукцією.

"У галузі юстиції, а також свободи й безпеки ми, передусім, розраховуємо на схвалення оновленого плану дій "Україна-ЄС". Ми розраховуємо, що це питання буде вирішено в червні й ми підпишемо ці угоди", - заявив Янукович.

Коментуючи заяви канцлера Німеччини Анґели Меркель щодо відсутності перспективи членства України в ЄС на даний момент, Янукович сказав:

"Нам цілком зрозуміла позиція наших європейських партнерів і пані Меркель відносно того, що євроінтеграція України повинна відбуватися за рахунок практичних дій, а ніяк не за рахунок лише намірів та гучних гасел. На це, звичайно, потрібен час".

При цьому прем’єр зазначив, що Меркель "ніколи не висловлювалася принципово проти наближення України до Євросоюзу", а говорила про те, що нова угода між Україною і ЄС сприятиме подальшому зближенню України та Євросоюзу.

"Сьогодні ми бачимо чіткий намір з боку керівництва Німеччини будувати відносини з Україною на засадах прагматизму та партнерства, а також готовність підтримати наші інтеграційні прагнення. Ми також за реалізм і прагматизм у наших стосунках", - наголосив Янукович.

Як відомо, на 27-28 лютого заплановано візит Януковича до Німеччини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News