Чехія і Польща не будуть затягувати рішення по ПРО через Росію

Понеділок, 26 лютого 2007, 14:51

Уряди Польщі та Чехії мають намір найближчим часом дати офіційну відповідь США на прохання дозволити розміщення на своїх територіях елементів системи протиракетної оборони.

"Офіційна відповідь на прохання США щодо радара в Чехії для американської протиракетної системи має бути готова у березні", - заявив міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг, виступаючи в теледебатах.

"Як тільки все буде визначено, ми проінформуємо громадськість. Ввічливість і міжнародна практика вимагають, щоб така відповідь була спочатку передана Сполученим Штатам", - цитує його "Інтерфакс-Україна".

Міністр також не виключив можливість того, що Чехія висуне як умову для прийому радіолокаційної станції своє підключення до оборонної системи НАТО.

"У міністерстві ми в даний час обговорюємо, чи варто її включати", - відзначив він.

Шварценберг також допускає можливість, обговорювану в чеських ЗМІ, що в ході візиту в США президента Чехії Вацлава Клауса 4-10 березня віце-президент США Дік Чейні представить якісь економічні пропозиції в обмін на прийом РЛС, хоча міністр не має інформації щодо цього.

У той же час, Польща заявляє, що питання про розміщення елементів ПРО на її території перебуває в стадії узгодження і при рішенні цього питання будуть враховуватися всі фактори.

"Ведучи переговори з американською стороною, ми будемо враховувати всі питання, будемо намагатися збалансувати всі фактори при ухваленні остаточного рішення", - заявила глава польського МЗС Ганна Фотига.

При цьому Фотига підкреслила, що "основною метою є підвищення безпеки Польщі, а також поліпшення рівня міжнародної безпеки".

Коментуючи невдоволення російської сторони даним питанням, Фотига відзначила:

"Саме з цього питання протягом багатьох років між американською і російською сторонами йшли переговори, однак тепер час декларацій закінчився, і прийшов час політичних рішень".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News