Гриценко пророкує НАТО вже через 2 роки

Вівторок, 27 лютого 2007, 09:29

Політичне рішення про вступ України до НАТО може бути ухвалене у 2009 році, заявляє міністр оборони Анатолій Гриценко.

"Якщо будемо працювати ефективно і послідовно, не виключаю, що політичне рішення може бути ухвалене у 2009 році. НАТО свої двері тримає для України відкритими", - сказав Гриценко в інтерв'ю "Известиям в Украине".

Він також сказав, що для ухвалення рішення про вступ України до НАТО, так само як до будь-якої іншої організації, не потрібен референдум — для цього достатньо рішення парламенту, уряду і президента.

"З іншого боку, і це важливо: ухвалені державою рішення повинні розуміти і дуже бажано — підтримувати громадяни", - зазначив Гриценко.

Однак, на його думку, рівень інформованості українського суспільства ще дуже низький.

"Якщо сьогодні соціологи людям прямо ставлять запитання: "чи хочете ви в НАТО?", спрацьовує фактор незнання плюс стереотипи часів холодної війни. Ніхто виразно не пояснював простим громадянам, що таке нинішнє НАТО, утім, як і Варшавський договір або ЄЕП", - сказав міністр.

Він також наголосив на недостатніх зусиллях держави, а також на "асиметричній активності політичних партій".

"Партії, які підтримують вступ України до НАТО, поки ще не продемонстрували своєї активності, проводять мляву роз'яснювальну роботу. Водночас партії, які виступають проти Альянсу, дуже напористо й агресивно впроваджують у свідомість людей уже підзабуті багатьма стереотипи часів холодної війни", - сказав Гриценко.

Багато хто не знає, що навіть базовий Вашингтонський договір про створення НАТО не передбачає, що у випадку прямої агресії проти країни — члена НАТО всі інші члени Альянсу автоматично виступають на захист. Кожна країна буде приймати своє суверенне рішення", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування