Гриценко не проти американських ракет, якщо вони захистять Європу

Вівторок, 27 лютого 2007, 09:44

Україна не буде заперечувати проти розміщення системи протиракетної оборони США в Польщі й у Чехії у випадку, якщо вона буде сприяти протиракетному захисту всієї Європи.

Про це в інтерв'ю "Известиям Украине" заявив міністр оборони Анатолій Гриценко.

"Якщо нові об'єкти будуть сприяти протиракетному захисту всієї Європи, хто проти цього може заперечувати? Якщо ж метою є посилення захисту тільки НАТО, або тільки Америки, тоді можуть бути проблеми", - сказав він.

За його словами, остаточну позицію з приводу розміщення ПРО Україна, і Міноборони зокрема, ще не сформували – "це питання виникло поки ще в постановочному плані, можливе рішення обговорюється, уточнюється, і ухвалюватися воно буде не завтра і не післязавтра".

"Наскільки я розумію, зараз проводяться консультації з Польщею, Чехією, Азербайджаном. Попереду — більш предметна розмова з країнами-сусідами, з партнерами США по НАТО і ЄС", - сказав Гриценко.

На його думку, конфліктність у цьому питанні виникла через відсутність інформації й адекватної роз'яснювальної роботи з боку американських військових.

"За нашим проханням в Україну через два тижні прибуде група американських експертів, і після обговорення суті і деталей цього проекту ми зможемо сформувати свою позицію більш чітко", - зазначив Гриценко.

Відповідаючи на питання, які відносини в нього з міністрами в уряді Віктора Януковича, Гриценко сказав:

"На психологічному рівні, серед колег по уряду, напевно, у когось ще зберігається поділ на "свій-чужий". Важливо, щоб психологічні відчуття відійшли на другий план, і уряд при вирішенні всіх питань виступав єдиною, злагодженою і відповідальною командою".

Водночас він відзначив, що Конституція передбачає вертикаль управління армією, згідно з якою наказ про застосування Збройних Сил може віддати тільки президент, як Верховний головнокомандуючий.

"На цю вертикаль ніхто не замахується і ніхто не ставить її під сумнів", - сказав Гриценко.

За його словами, уряд зараз вирішує багато питань військового характеру і забезпечує життєдіяльність армії.

"Якихось адміністративних або політичних бар'єрів, які б заважали мені проводити через уряд рішення, важливі для армії, в уряді сьогодні нема", - зазначив міністр.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...