Януковича в Німеччині спіймають на слові, бо він небажаний

Вівторок, 27 лютого 2007, 09:56

Під час візиту прем’єра Віктора Януковича до Берліна Німеччина має "спіймати його на слові" та з'ясувати його мету щодо кроків євроінтеграції.

Таку думку висловив експерт Фонду науки та політики, що є радником німецького Бундестагу та федерального уряду, Райнер Лінднер в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

"Проблема тут у біполярності української зовнішньої політики, яка відома нам ще з часів Кучми. Ми весь час чули, що Україна зацікавлена в євроінтеграції, проте на ділі спостерігали сумніви та стриманість українського керівництва у впровадженні реформ", - сказав експерт.

"Тому ми маємо спіймати українського прем’єра на слові та запитати, яка в нього мета щодо розвитку ринкової економіки, які зовнішньополітичні амбіції – адже в Україні все ще немає міністра закордонних справ", - вважає Лінднер.

"Віктор Янукович не є нашим бажаним партнером у співпраці з Україною, але ми поважаємо результати виборів та формування коаліції та сподіваємося на плідну співпрацю з українською стороною", - зазначив він.

Лінднер висловив думку, що "Україна прийде до ЄС вже в наступному поколінні політиків".

"Це вимагає багато праці, а в мене нині є великі сумніви щодо нинішнього українського уряду. Деколи здається, що деякі міністри більше зацікавленні у власному збагаченні від економічного розвитку, аніж у реформі за ринковими принципами", - сказав він.

Водночас експерт зазначив, що "у ЄС є два конкретних завдання щодо України на поточний рік: це вступ до СОТ, який би був важливим знаком для здатності країни реформуватися, та початок переговорів щодо зони вільної торгівлі з ЄС".

"Я вважаю ці цілі більш важливими для розвитку України, аніж назва якоїсь-там дати можливого членства в ЄС. Гадаю, нам треба трохи приборкати розмови про розширення на тлі проблем всередині Євросоюзу", - сказав Лінднер.

Говорячи про можливість дострокових виборів в Україні, експерт висловив думку, що вони "нічого не принесуть – вони радше підтвердять результати минулих перегонів".

На думку Лінднера, президентові Віктору Ющенку доведеться принаймні на якийсь час змиритися із ситуацією. "Але він має стати ініціатором економічних та політичних перетворень, на які зобов’язаний реагувати уряд. ЄС має сприяти у цьому Вікторові Ющенку, а взаємини з українським урядом побудувати за принципом залежності від успіху реформ та відходу від політики пустих обіцянок", - сказав він.

Лінднер також зазначив, що питання газотранспортного консорціуму за участю Німеччини "дуже актуальне". "Гадаю, питання участі Німеччини в газотранспортному консорціумі порушуватиметься протягом усіх зустрічей Віктора Януковича в Берліні", - вважає він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:09
Ціни на нафту зросли через збільшення економіки Китаю та напруженість на Близькому Сході
10:07
Держдеп США продовжує непокоїтись через грузинський закон "про іноагентів"
10:04
Катували в окупації електричним струмом: українець уперше подав позов до суду Аргентини
09:56
Експрем'єрка Британії хоче бачити Трампа президентом США
09:29
На протестах у Тбілісі проти закону про "іноагентів" затримали більше десятка осіб
09:20
"Нафтогаз" у першому кварталі сплатив податків на понад 18 мільярдів
09:15
Туск і прем'єрка Данії поговорили про створення "залізного купола" для Європи
09:12
"Що скажуть люди" і "треба бути як усі": 6 поширених установок родом з СРСР
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
Усі новини...