Лужков звинуватив Україну в галюцинаціях

Вівторок, 27 лютого 2007, 11:40

Москва вважає грубими вигадками коментар міністерства закордонних справ України від 22 лютого з приводу висловлень мера Москви Юрія Лужкова в ході візиту в Севастополь.

Про це йдеться в офіційному повідомленні прес-служби мера та уряду Москви, розповсюдженому у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У зазначеному документі прес-служба українського зовнішньополітичного відомства допускає грубі вигадки про те, що нібито мер Москви привселюдно поставив під сумнів статус Криму, нагнітав напруженість в українському суспільстві й підривав добросусідські відносини і стратегічне партнерство між Україною та Росією", - сказано в повідомленні.

Прес-служба Лужкова заявляє, що "усі ці, щонайменше, дивні домисли не відповідають дійсності, тому що мер Москви, як до цього і багато інших видних російських політичних діячів і керівника Росії, лише висловив жаль про розпад Радянського Союзу, у результаті чого Крим, що залишається з погляду свого національного складу "російською землею", опинився в складі України".

"Зрозуміло, що висловлення жалю не має нічого спільного з постановкою під питання статусу Автономної Республіки Крим. Хворобливість, з якою реагує МЗС України, говорить лише про те, що усім очевидна історична несправедливість, що відбулася в результаті розпаду СРСР у даній частині", - відзначає прес-служба.

У повідомленні відзначається, що "МЗС України приписує меру російської столиці висловлювання, що нібито ставлять під сумнів базові угоди між Україною і Росією про перебування Чорноморського флоту, що цілком є плодом фантазії авторів коментаря, оскільки дані угоди не піддавалися з боку Лужкова сумніву в жодному з його виступів".

Щодо Будинку Москви в Севастополі, МЗС України, на думку прес-служби Лужкова, "користується застарілою інформацією", тому що дана установа є українською юридичною особою і працює в рамках законодавства України з березня 2006 року, не маючи ніякого стосунку до угод про перебування ЧФ РФ на території України.

У повідомленні підкреслюється, що МЗС України "замість того, щоб сприйняти і вітати ту практичну користь, що несе для двосторонніх відносин візит Лужкова... намагається, використовуючи антиросійську й антимосковську риторику, винести проблеми і розбіжності, що існують між різними українськими відомствами в принциповому підході до взаємин з Росією, на міжнародний рівень".

"У Москві добре відомі ті сили й особи в Україні, що хотіли б вбити клин між двома братерськими народами. Однак цього не вдавалося зробити в минулому, не вдасться й у майбутньому", - відзначає прес-служба мера Москви.

"Думаємо, що галюцинації прес-служби українського МЗС із приводу "зазіхань" Лужкова на "недоторканність України", а також погрози українських МЗСівських чиновників на адресу мера російської столиці прийняти щодо нього "відповідні заходи", одержать належну оцінку українського суспільства", - сказано в повідомленні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування