Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко натякнув, що "регіонали" самі хотіли американську ПРО

Вівторок, 27 лютого 2007, 13:19

Президент Віктор Ющенко вважає, що в питанні розміщення на території Чехії та Польщі американських систем ПРО Україна повинна керуватися своїми колективними зобов’язаннями.

На прес-конференції у вівторок він зазначив, що "не хотів би, щоб українські політики втягувалися в цю дискусію без чіткого комплексного вивчення цього питання як в Україні, так і в наших сусідів".

"Але з огляду на те, що в уряді кожний міністр – міністр закордонних справ, я мушу сьогодні дати позицію президента", - сказав Ющенко.

Він підкреслив, що в цьому питанні треба керуватися 3-4 ключовими чинниками.

"Треба відрізняти систему оборонного характеру від систем стратегічних наступальних, в тому числі ракетних і ядерних. Мова йде про розширення оборонної системи безпеки", - підкреслив Ющенко.

За словами президента, "Україна є учасником угоди про ПРО і учасником угоди про ракети середньої й малої дальності". "Україна заведена як офіційна сторона у формат формування континентальної і регіональної системи безпеки, в її оборонний компонент", - сказав Ющенко.

Він також відзначив, що "європейська оборонна модель будується в контексті формування системи колективної безпеки, де протиракетна оборона є одним із невід'ємних факторів".

"Три роки тому українські політики, в тому числі Партія регіонів у тому вигляді, в якому вона існувала, 362 голосами проголосувала за основні засади оборонної й безпекової політики України, де чорним по білому записано, включаючи пряме членство України в ЄС і Північноатлантичному оборонному альянсі, тобто участь в інституції, яка формує європейську колективну систему оборони", - підкреслив також Ющенко.

"Тому коли ми говоримо про послідовну українську політику, вона повинна виходити з цих трьох посилів, які оговорені на офіційному рівні", - резюмував президент.

Він підкреслив, що "ми повинні пам'ятати про свої колективні зобов’язання, які Україна прийняла в рамках угоди про ПРО".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування