У Мороза і Ющенка різна природа для відходу на повторний круг

Понеділок, 12 березня 2007, 16:25

Член фракції "Наша Україна" Юрій Ключковський вважає, що за наявності політичних передумов для проведення дострокових парламентських виборів відсутні правові підстави для дострокового припинення повноважень чинного складу Верховної Ради.

Таку думку він висловив у понеділок під час виступу в ході круглого столу "Дострокові парламентські вибори: загроза або шанс?", повідомляє УНІАН.

"Політичні передумови для дострокових парламентських виборів є, але говорити, що сьогодні є правові підстави – безвідповідально, оскільки їх сьогодні немає. Але це не означає, що вони не можуть з`явитися, і нам, можливо, навіть треба сприяти їх формуванню", - сказав Ключковський.

Разом з тим, депутат підкреслив, що підстави для дострокових виборів чітко визначені статтями 90 і 83 Конституції України.

"Захищати демократію неконституційними методами – це практично громадянська війна. Тому потрібно формувати одну з трьох підстав, визначених Конституцією. Це те, що може зробити вибори реальними, а не тільки бажаними", - додав він.

На думку Ключковського, проведення дострокових парламентських виборів має бути не метою, а лише засобом для досягнення довгострокової стратегії і розв`язання кризи в суспільстві.

"Криза є, й вона дуже серйозна. Криза полягає в тому, що сьогодні, як ніколи, існує загроза для демократії. Методи, які використовують антикризова коаліція та уряд, - це методи правового волюнтаризму, силові кроки, які базуються на викривленому розумінні й тлумаченні конституційних змін", - зазначив депутат.

Разом з тим, Ключковський вважає за необхідне визначити не тільки передумови для дострокових виборів, але й наслідки їх проведення.

Зокрема, за його словами, не можна не враховувати той факт, що після проведення виборів уряд виконуватиме свої обов`язки до формування нового складу Кабінету міністрів.

При цьому депутат підкреслив, що одночасне проведення дострокових парламентських і президентських виборів неможливе.

"Конституцією визначені різні терміни проведення виборів. Для парламентських – протягом 2 місяців, а для президентських - протягом 3 місяців (виборчі кампанії). Сумістити ці терміни неможливо. Крім того, Конституція передбачає абсолютно інші за природою підстави для президентських виборів", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування