Януковичі просять Ющенка не лізти з ракетами поперед батька в пекло

Четвер, 15 березня 2007, 16:00

Рішення про підтримку Україною намірів США розмістити в країнах Східної Європи елементи системи протиракетної оборони має бути ухвалене тільки владним консенсусом.

Про це заявила лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова, повідомляє її прес-служба.

"З моєї точки зору, рішення має бути ухвалене обов’язково тільки владним консенсусом. І, можливо, не варто сьогодні робити будь-які конкретні заяви чи пропозиції, поки Україна не визначиться із новою концепцією оборонної доктрини", - зазначила вона.

За словами Богатирьової, офіційна позиція України щодо розміщення елементів ПРО в Східній Європі має виходити з національних інтересів, а також бути виваженою і толерантною, "аби держава в черговий раз не стала полем бою між двома гігантами".

"Ми повинні чітко зрозуміти, що не маємо ніякого права та можливостей втручатися у з’ясування стосунків між США та Росією. Тим більше, що обидві ці країни є нашими ключовими стратегічними партнерами", - зазначила вона.

"Мусимо відверто зізнатися, що наразі ми також не маємо достатньо можливостей та ресурсів, аби однозначно пристати до думки тієї чи іншої сторони", - додала Богатирьова.

За її словами, позиція президента в цьому питанні "має бути не лише його власною, але й відображати інтереси всієї держави", враховувати думку народу.

"Нам важливо було почути в Києві від представників США, що намірів про розміщення на території України систем ПРО або їх елементів нема", - наголосила Богатирьова.

Координатор антикризової коаліції також зауважила, що з країн "старої Європи" розміщення американських систем ПРО офіційно підтримала тільки Великобританія.

"І це для нас має бути знаком – не слід робити поспішних висновків в такому чутливому для сучасної геополітики питанні", - підкреслила вона.

"З іншого боку, ми маємо дві радіолокаційні станції в Мукачевому і Севастополі, доля яких не може не вплинути на напрацювання стратегій позиціонування України в сучасному світі, де набирає оберти дискусія про продовження гонки озброєнь", - відзначила Богатирьова.

На її думку, в будь-якому випадку, "принциповим є те, що ми надто глибоко інтегровані в систему глобальної безпеки, щоб ухвалити поспішне і невиважене рішення".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування