Ющенко має намір спантеличити Європу своїми "амбітними планами"

Четвер, 15 березня 2007, 17:58

Президент Віктор Ющенко звертається до європейських високопосадовців з проханням роз’яснити, які реформи має здійснити Україна, щоб відповідати критеріям ЄС.

Про це він заявив у статті, опублікованій у "The Wall Street Journal".

"Оскільки ми не можемо в даний момент розраховувати на підтримку, як країна, яка офіційно має перспективу членства, то я звертаюся до вас із пропозицією надати нам допомогу в рамках Ради "вчених мужів", що складатиметься із європейських високопосадовців, які мають досвід, необхідний для визначення вірного шляху для України до набуття членства в ЄС", - пише він.

Ющенко зазначає, що єдине, що Україна може просити від такої Ради – це роз’яснення стратегій та змін, необхідних для того, щоб Україна змогла відповідати Копенгагенським критеріям.

Президент також пише, що в Копенгагені він має намір заявити про "амбітні плани України щодо успішного виконання всіх вимог з набуття членства в Європейському Союзі за наступні десять років, і про те, що вона готова пройти цей шлях, у разі необхідності, самотужки".

"У разі необхідності ми пройдемо цей шлях самостійно, але ми сподіваємося на доброзичливість та підтримку наших друзів у всій Європі", - додав він.

Ющенко також запевняє, що членство в ЄС залишається стратегічною метою України, "але не є самоціллю".

"Ми маємо зосередитися на суті реформ та інтеграції і не бути одержимими їх кінцевою оцінкою. Якщо ми вірно оберемо суть, інше складеться саме по собі. Це буде основою для прориву у порядку денному відносин Україна – ЄС", - пише він.

Ющенко впевнений, що "рано чи пізно короткострокові хвилювання" щодо розширення ЄС новими членами зі Східної Європи "поступляться належній оцінці тих позицій, у яких Європа посилилася в цілому завдяки розширенню".

"І коли це станеться, я переконаний, що бажання завершити об’єднання Європи буде сильнішим ніж будь-коли, і Україні запропонують перспективу членства", - зазначив він.

Як відомо, у четвер Ющенко перебуває у Данії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News