Лавринович обізвав рішення Ющенка неконституційним

П'ятниця, 16 березня 2007, 12:23

Міністр юстиції Олександр Лавринович називає неконституційним намір опозиції провести референдум щодо вибору форми державного правління.

"Мова може йти про політичну відповідальність, моральну відповідальність за те, що пропонуються антиконституційні і неправові кроки, які в основі своїй відразу закладають конфлікт для України", - заявив він в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"І озвучуються наміри, які заздалегідь, очевидно, спрямовані хіба що на те, щоб створювати в Україні додаткову кризу", - додав міністр, підкресливши, що ті, хто робить такі заяви, "просто не усвідомлюють того, про що йдеться".

Лавринович також заявив, що судді судів загальної юрисдикції не хочуть розглядати позови Кабміну до президента.

"Після того, як позови були подані у Печерський суд Києва, судді написали подання про відмову прийняти ці позови у своє провадження", - повідомив міністр.

"Рішенням Апеляційного суду позови були повернуті до них з вимогою "розглянути". Але саме цей крок засвідчив, що судді категорично не хочуть у принципі розглядати ці справи", - додав він.

За словами Лавриновича, судді будуть затягувати з розглядом цих позовів доти, доки "ситуація буде розв’язана в інший спосіб, і вже не потрібно буде нічого приймати".

Міністр підкреслив, що розгляд таких справ - юрисдикція судів загальної інстанції, і тому вони зобов'язані їх розглядати.

Відповідаючи на питання про те, чому ж судді цього не роблять, Лавринович сказав, що "тут єдино можливий варіант - прийняти абсолютно точне правове рішення".

"Але при цьому одна сторона, і я думаю, ви здогадуєтеся, яка, залишиться дуже незадоволеною", - наголосив він.

Лавринович також повідомив, що позов Кабміну про визнання частково незаконним указу президента про призначення керівників військових формувань, дипслужби, правоохоронних органів, кандидатури по яких узгоджуються з президентом, передано на розгляд у КС.

Разом з тим, він виключив, що ці позови стануть предметом розгляду в Конституційному Суді, нагадавши, що розгляд таких питань входить у компетенцію судів загальної юрисдикції.

Як відомо, 12 березня фракції БЮТ і "Нашої України" підписали спільну заяву про наміри, зокрема, щодо проведення всенародного референдуму щодо форми правління.

Президент Ющенко висловився за підтримку такого рішення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News