У Януковича думають, як краще знімати з українців податки

Понеділок, 19 березня 2007, 11:08

Податковий кодекс, який Кабінет міністрів обіцяє представити в квітні, кардинально не змінить чинну систему оподатковування.

Про це в понеділок повідомляє газета "Дело".

У міністерстві обіцяють, що податковий кодекс буде складено відповідно до концепції реформування податкової системи, затвердженої в лютому.

Джерело видання в центральному апараті ДПАУ повідомило, що кодекс був складений "уже сто років тому". Його основу складуть зведені воєдино податкові закони і постанови Кабміну. Ймовірно також, що в кодексі пропишуть деякі внутрішні документи ДПАУ.

Видання відзначає, що це могло б "полегшити життя платникам", оскільки адміністрування низки податків і зборів докладно регламентується внутрішніми інструкціями ДПАУ, а законодавство містить тільки непрямі згадки про це.

Приміром, підприємствам складно оскаржувати дії співробітників ДПАУ в суді, тому що процедура відшкодування податку на додану вартість не відображена в профільному законі про ПДВ і при перевірці заявок на відшкодування податку в ДПАУ керуються інструкцією.

Одним з позитивних нововведень концепції, відзначає "Дело", передбачається зміна процедури нарахування податку на прибуток – її суму підприємства будуть обчислювати за принципами бухгалтерського обліку.

За словами директора департаменту податкової і митної політики Мінфіну Сергія Чекашкіна, це значить, що при вирахуванні прибутку будуть враховуватися тільки завершені операції.

Зараз прибуток підприємств податкова рахує за принципом "першої події". Після змін процедури нарахування підприємства будуть зобов'язані платити податок тільки після того, як одержать плату за надані послуги або товар.

Такий принцип буде впроваджено з 2008 року для підприємств фінансової сфери. Всі інші позитивні нововведення очікуються тільки у 2010 році.

Чинне податкове законодавство в Україні грунтується на принципі тотального контролю, тоді як європейські податкові системи працюють за принципом управління ризиками.

Цей принцип припускає, що ретельні податкові перевірки податкова служба проводить тільки на підприємствах, які викликають підозри. Інші заповнюють податкові декларації і перераховують належні суми податків добровільно і самостійно.

"Як можна впроваджувати в нас систему управління ризиками, коли 90%, а то й усі 100% підприємств у країні прямо чи побічно мають справу з фіктивними фірмами?" - пояснили в ДПАУ.

Робочий проект податкового кодексу Мінфін обіцяє розробити до 1 квітня, однак коли проект потрапить у Верховну Раду поки що не відомо.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування