Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведько допитає людину Ющенка, яка знає правду про його отруєння

Понеділок, 19 березня 2007, 12:28

У Генпрокуратурі мають намір допитати керівника головної служби з питань діяльності правоохоронних органів секретаріату президента Валерія Гелетея щодо обставин отруєння президента Віктора Ющенка.

Про це на прес-конференції у понеділок заявив начальник управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Олександр Дегтярьов.

Він назвав "дуже дивними" заяви Гелетея про те, що під час вечері Ющенка на дачі в заступника голови СБУ Володимира Сацюка була людина, яка втрутилася в процес подачі їжі.

"Дуже дивним є те, що він, як начальник УБОЗ на той час у місті Києві, володів інформацією щодо обставин отруєння президента, але чомусь не зміг потрапити до слідчого, або слідчий його не приймав", - сказав Дегтярьов.

Коментуючи критику Гелетея діяльності Генпрокуратури, зокрема, недостатню, на його думку, інтенсивність розслідування справи про отруєння Ющенка, він сказав:

"Я вам відповідально заявляю, що те, що сказав Гелетей, давно вже виконано. А про те, чи якісно, чи не якісно це зроблено, то це не Гелетею судити. Він є фахівцем у галузі досудового слідства. Якщо він себе називає фахівцем в оперативно-розшуковій діяльності, то він би мав розкривати ці злочини".

"Але ці його заяви ми прийняли до уваги. Ми обов’язково його викликаємо і допитаємо з усіх обставин, що йому відомо про вчинені злочини", - додав Дегтярьов.

У свою чергу перший заступник начальника управління із розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Сергій Денисенко спростував звинувачення Гелетея на адресу ГПУ в тому, що вона виконує "політичні замовлення".

"Працівники прокуратури і генпрокурор особисто не працюють на будь-яку персоналію, або на якусь посадову особу, а служать виключно закону. Ці гучні факти, які наводив Гелетей, або він їх інтерпретував, це в основному плід його бурхливої уяви. Якщо йому відомі якісь факти, дані, які він звідкись і від когось знає, то він мусив би звернутися до слідчого, прокурора, прийти і дати відповідні свідчення", - сказав він.

"Ви чули про те, що за наявності законних підстав слідчий закриває кримінальні справи, в незалежності від того, проти кого вона розслідується. Якщо це був Щербань, то це був Щербань, якщо це був Червоненко – то Червоненко. Ніякої політичної мотивації, ніяких замовлень ми ніколи ніде не виконуємо, а ґрунтуємо свою роботу виключно на вимогах закону", - додав Денисенко.

Говорячи про хід розслідування справи про отруєння Ющенка, керівники управління з розслідування особливо важливих справ зазначили, що у ній "проводяться необхідні слідчі дії", "йде постійний обмін інформацією" між правоохоронними органами.

Зокрема, Денисенко повідомив, що триває експертиза діоксину, виявленого в організмі Ющенка, а її тривалість обумовлена тим, що "ніхто досі таких досліджень не робив".

"На даний час зразки діоксину закуплені у Великобританії і США, вирішується питання на рівні генпрокурорів Росії і України про закупку російського зразка діоксину", - сказав він, нагадавши, що діоксин виробляється лише у 4 державах світу – у Великобританії, Канаді, США та Росії.

За словами Денисенка, саме "від висновків фахівців залежатиме прискорення розкриття цього злочину".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...