Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС пропонують не будувати "срібну завісу" з Україною

Понеділок, 19 березня 2007, 20:30

Європейський Союз не повинен створювати "срібну завісу" з Україною й іншими країнами Східної Європи, заявляє європейський комісар з питань розширення Оллі Рен (Olli Rehn).

"Ми підсилюємо наш політичний діалог, спрощуємо контакти між людьми, розвиваємо наші відносини у всіх можливих сферах і вимірах. У той же час важливо, що ми сьогодні не передбачаємо майбутнього. Ми ніколи не повинні говорити "ніколи", тому що якщо ми це зробимо, то втратимо наші політичні важелі і наш вплив", - сказав єврокомісар у понеділок у Брюсселі в ході семінару, присвяченого питанням кордонів ЄС.

"Ми не повинні проводити жодних грубих ліній на карті Європи, свого роду "срібну завісу", у той час, коли ми тільки позбулися від "залізної завіси"", - додав він.

Разом з тим, Рен відзначив, що в найближчій перспективі ЄС буде будувати відносини з Україною на засадах посиленої політики сусідства, що значить поглиблення економічних і торговельних відносин, спільне просування на шляху створення зони вільної торгівлі і гармонізації українського ринку з європейським.

Єврокомісар висловив думку, що після негативних результатів референдуму по конституції у Франції і Нідерландах свої позиції "підсилили націоналісти в Туреччині, радикали в Сербії і панслов'яністи в Росії".

"Чому? Тому що вони подумали, що ЄС став занадто слабким і занадто зосередженим на внутрішніх проблемах для того, щоб використовувати свою "м'яку силу" трансформації в ближньому сусідстві", - вважає Рен.

"Наше завдання - довести, що ці очікування і переконання є помилковими. Навпаки, ми повинні повною мірою використовувати нашу "м'яку силу" політичної й економічної трансформації шляхом практичної реалізації політики розширення ЄС", - сказав він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування