Балога пропонує "помаранчевим" самоліквідацію

Вівторок, 20 березня 2007, 09:25

Голова ради "Народного союзу "Наша Україна" Віктор Балога запропонував лідерам політичних сил колишнього "помаранчевого" табору до кінця березня визначитися з питанням самоліквідації своїх партій і вступу в НСНУ.

Про це Віктор Балога повідомив минулої п'ятниці на засіданні політради блоку "Наша Україна" у секретаріаті президента представникам Народного руху, ПРП, партії "Собор", Конгресу українських націоналістів і Християнсько-демократичного союзу.

Перелік партій, які дали свою згоду, передбачається оголосити на IV з'їзді НСНУ 31 березня, повідомляє "Комерсант-Україна".

Водночас, Балога відзначив, що при необхідності, дату з'їзду НСНУ можна буде перенести на пізніший термін. "Я вас не кваплю, головне, щоб наші політичні сили об'єдналися", - сказав він.

За словами Балоги, для більшості з названих партій це єдиний шанс разом із НСНУ взяти участь у майбутніх виборах. Утім, ніхто з лідерів цих партій поки не висловив готовності піти за його порадою.

За словами лідера УНП Юрія Костенка, у п'ятницю Балога запропонував йому розформувати УНП і вступити в НСНУ, однак він відповів відмовою. "Наша позиція негативна", - підкреслив Костенко.

"Звичайно, пропозиції Віктора Балоги говорять про кризу всередині його партії", - відзначив лідер УНП.

З ним солідарні й заступник голови ХДС Володимир Марущенко та лідер ПППУ Анатолій Кінах.

У самому блоці НСНУ на умовах анонімності також не виключають, "що під впливом внутрішніх протиріч НСНУ розвалиться набагато раніше, ніж ми всі припускаємо".

На думку політолога Володимира Фесенка, ініціатива злиття партій блоку "НУ" в одну політичну силу виникла у зв'язку із загрозою розколу фракції "Наша Україна" у Верховній Раді через союз з БЮТ.

Як відомо, у січні розглядалася можливість створення на базі "НУ" конфедерації "Європейська Україна". Очікувалося, що угода про її створення буде підписана до 20 лютого, однак учасники не змогли домовитися з ключових положень угоди.

Більш того, на переговори щодо питання злиття в секретаріат жоден з лідерів партій, за винятком Олексія Івченка (КУН), не з'явився. Анатолій Кинах (ПППУ), Борис Тарасюк (НРУ), Володимир Стретович (ХДС) і Анатолій Матвієнко (УРП "Собор") надіслали своїх заступників.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування